Anita Gargas, laureatka nagrody Watergate za film "Anatomia Upadku" wręczanej  przez Stowarzyszenie Dziennikarzy polskich, mówi czym jest dla niej dziennikarstwo śledcze oraz kiedy możemy spodziewać się jej nowego filmu nt. katastrofy

Czy dziennikarstwo śledcze jest potrzebne?
Dziennikarstwo śledcze jest kwintesencją dziennikarstwa. Mam wrażenie, że dziennikarstwo powstało kiedyś, aby patrzeć władzy na ręce. Nie wyobrażam sobie żeby dziennikarz śledczy nie zastanawiał się co się stało na lotnisku w Siewiernyj, dlaczego zginął prezydent. I powiem jeszcze, że zachowywałabym się tak samo niezależnie od tego jaki to by był prezydent.

Dziennikarka mówiła także o różnicach w przyznawaniu nagród Grand Press i SDP
Nagrody Pressa i nagrody SDP nie są równoważne, ponieważ nagrody SDP są nagrodami całego środowiska, gdzie dostrzega się całą, szeroko pojętą twórczość. Obok siebie na scenie stawali nagrodzeni z „Gazety Wyborczej” i „Gazety Polskiej”.

Co jest powodem zanikania dziennikarstwa śledczego w Polsce? Co ma na to wpływ?
Nie ma zbyt wielu odważnych dziennikarzy. Trudno jest dłubać przy jednym  temacie, czując szaloną presję odpowiedzialności za słowo, ponieważ przy  drobnej pomyłce nie tylko ten dziennikarz jest zniszczony, ale również  niszczy opinię swojej redakcji jak i wszystkich dziennikarzy. Dodatkowym problemem jest oszczędzanie przez redakcje na dziennikarstwie śledczym, ponieważ łatwiej jest utrzymywać dobre stosunki z władzą niż płacić
dziennikarzowi, który zajmuje się tylko jednym tematem i w dodatku wynik jego pracy nie jest pewny.

Jak pani myśli dlaczego TVP zdecydowała się, po wielu rozmowach, na pokazanie nagrodzonego filmu „Anatomia upadku”? Była to przecież sytuacja wyjątkowa
Mam wrażenie, że film został pokazany w TVP pod wpływem ogromnej presji publicznej. Przypomnę, że po podjęciu decyzji o emisji, prezes Braun musiał tłumaczyć się rozmaitym mediom, ale się nie ugiął. Gdyby ten film był przesadzony w którąkolwiek stronę nigdy by nie był wyemitowany.

Kiedy możemy spodziewać się kolejnego pani filmu?
Myślę że za 2-3 miesiące. Mam nadzieję że pokażę mnóstwo nowych wątków, ciekawych elementów, które rzucają nowe światło na to co wiemy o śledztwie smoleńskim

Jak Pani myśli czy dowiemy się kiedykolwiek całej prawdy o katastrofie Smoleńskiej?
Ja jestem tego pewna . Jest to tylko kwestia czasu, i jestem przekonana, że nie będziemy musieli czekać na prawdę tyle co rodziny katyńskie, tym bardziej, że wiedza o tej sprawie jest znana nie tylko na Kremlu, ale i w  stolicach innych państw.

Dziękuję za rozmowę

Cała rozmowa do wysłuchania tutaj