BOHDANOWI URBANKOWSKIEMU – PISARZOWI I PUBLICYŚCIE, FILOZOFOWI I POECIE

- Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich

- tak napisaliśmy w tym roku na wręczanej dorocznie od kilku lat statuetce. To nagroda naszego największego uznania.

Trzymam w rękach cztery grube tomiska. Dwie księgi „Józef Piłsudski marzyciel i strateg” i dwie „Czerwona msza czyli uśmiech Stalina” Tytuły oddają treść. Na okładkach medalion marsowej głowy twórcy legionów i orzeł wszczepiony pazurami nad literą L. Niepodległość – to pierwsze przykazanie również autora podążającego za bohaterem. Drugie to kultura, pisana przez największe K, ale i zbrodniczo zbrukana. Okładkowy symbol tej krwawej mszy – to piękny biały koń ze spętanymi nogami. Urbankowski pisarstwem, publicystyką mówi o najważniejszych dla narodu sprawach. Jest doktorem nauk humanistycznych. Ukończył politologię i filozofię na Uniwersytecie Warszawskim. Odpłacił się – już przed 40-tu laty monografią Dostojewskiego a także syntezami polskiej filozofii narodowej „Myśl romantyczna”, „Absurd – ironia – czyn” oraz pracą „Kierunki poszukiwań” – prezentacją nieortodoksyjnego socjalizmu od Worcella do Brzozowskiego i Abramowskiego. Książkami o Piłsudskim „Człowiek pośród legend”, „Filozofia czynu”.

Urbankowski to także dramaturg – „Teatr Kaliguli”, „Trwa jeszcze bal”, „Mochnacki: sny o ojczyźnie”, „Białe ogrody”, „Więcej niż przetrwanie”. Jest też autorem widowisk plenerowych – „Masław”, „Ostatni Sejm wolnej Polski”.

Ale – jak mówią jego przyjaciele – Bohdan Urbankowski najbardziej ceni sobie poezję. Debiutował tomikiem „W cieniu”, który uzyskał nagrodę jako Najlepszy Tom Roku 1973. Zbiór wierszy obozowych „Głosy” przyniósł mu nagrodę im. Czechowa. Jest laureatem Nagrody Poetyckiej im. Juliusza Słowackiego, „Premii” - Georga Trakla, zdobywcą tytułu „Księcia poetów”. Wśród innych zbiorów wierszy jest „Kordian i cham”. Przypomnimy fragment:

Tak szli przez dzieje nasze jak przez barykady –

Kordian ginął na każdej sztandarem płynącym,

Cham z każdej zmartwychwstawał, godnie spluwał w łapy

I szedł trupy obdzierać nim ześmierdną w słońcu.

Kordian płonął w powstaniach, płonął w krematoriach

Na wszystkie drogi nasze spadł popiołem krwawym;

Cham wziął popiół w muzeum, miecz w widły przerobił

By dobić tych, co padli w kanałach Warszawy

Przyznaliśmy Laur twórcy i teoretykowi RUCHU NOWEGO ROMANTYZMU. Po rozbiciu przez władzę w 1975 roku Konferencji Nowego Romantyzmu związał się z nurtem niepodległościowym opozycji, był współautorem wielu pism i wydawnictw podziemnych. W rządzie Jana Olszewskiego pełnił funkcję doradcy MON ds. kultury i wychowania. Jest wiceprezesem Związku Piłsudczyków i prezesem Warszawskiego Oddziału odnowionego ZLP.

Bohdan Urbankowski to postać jednoznaczna – patriotyczna i chrześcijańska. Te właśnie nasze korzenie były i są najważniejszymi inspiracjami twórcy, podejmującego tematy najtrudniejsze.

- To dobry wybór – usłyszeliśmy po decyzji Zarządu Głównego SDP.

- Miałem dobry rok – powiedział laureat. Wydałem cztery książki.

Stefan Truszczyński