31 marca, w wieku 76 lat, zmarł po długiej chorobie poeta, pisarz i dziennikarz, Członek Honorowy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich – Erwin Kruk.

Był postacią niezwykle zasłużoną dla kultury, tożsamości i życia społecznego Mazur. Dorobek twórczy tego wybitnego poety i pisarza jest istotny ze względu na ludzki i etyczny ciężar podejmowanych tematów, ale także ważny w kontekście powojennej historii tego regionu i przemian w Polsce zapoczątkowanych w 1980 roku.

Erwin Kruk był Mazurem. Urodził się 4 maja 1941 r. we wsi Gutfeld (obecny Dobrzyń koło Nidzicy). Jak kiedyś powiedział, należał do ostatniego pokolenia, które „na swym grzbiecie dźwiga garbate mazurskie brzemię”. Jako dziecko był świadkiem tragicznych losów mieszkańców Mazur pod koniec II wojny światowej, a potem powojennego exodusu autochtonów do Niemiec. W 1945 roku, wkrótce po wkroczeniu Armii Czerwonej, stracił oboje rodziców.

Jego twórczość ściśle wiąże się z Mazurami, rozumianymi w sensie geograficznym, ale też z Mazurami, jako mieszkającymi tu autochtonami. Zadebiutował w 1958 roku pod pseudonimem Marek Doski, publikując wiersze i prozę na łamach tygodnika „Na przełaj”. Potem – już pod swoim nazwiskiem – wydał wiele powieści, książek poetyckich i zbiorów esejów, m. in. Rysowanie z pamięci (1963), Zapisy powrotu (1969), Z krainy Nod (1987), Kronika z Mazur (1989), Szkice z mazurskiego brulionu (2003), Spadek: zapiski mazurskie 2007-2009 (2009), Nieobecność (2015).

Był absolwentem polonistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Po przyjeździe do Olsztyna, przez 14 lat związany był zawodowo z lokalną prasą („Głos Olsztyński”, „Gazeta Olsztyńska”) oraz przez rok z warszawskim miesięcznikiem krytycznym „Meritum”.

W latach 80. został działaczem „Solidarności”. Był jednym z sygnatariuszy memoriału sprzeciwiającego się wprowadzeniu stanu wojennego, inwigilowała go Służba Bezpieczeństwa. W 1989 roku uzyskał mandat senatora z ramienia Komitetu Obywatelskiego. W 1989 roku zaangażował się w reaktywację Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Był członkiem Związku Literatów Polskich.

W 2016 roku E. Kruk otrzymał tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, był Honorowym Obywatelem Olsztyna, laureatem wielu nagród i odznaczeń za wybitne zasługi dla polskiej literatury i kultury, a w 2015 roku uhonorowany został „Laurem Dziennikarza Warmii i Mazur”.

Śmierć Erwina Kruka, który przez lata był członkiem Synodu Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, to również bolesna strata dla społeczności luterańskiej w Polsce.

Głęboko ufamy, że Pan życia i śmierci – zmartwychwstał Jezus Chrystus pocieszy wszystkie zasmucone serca, a wdzięczna pamięć po Zmarłym pozostanie zawsze dla nas błogosławieństwem. „Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś Ty ze mną” (Psl 23,4).

Drogiej Rodzinie Zmarłego,

Szanownej Małżonce Swietłanie Krukowej,