SDP kontynuuje realizację działań związanych z przeciwdziałaniem propagandzie i maipulacji. Celem tegorocznego projektu pod tytułem Zapobieganie wywoływaniu napięć w relacji Polski z sąsiadami - StopFake Pl  jest rozwinięcie i efektywne wykorzystanie mechanizmu przeciwdziałania propagandzie, manipulacji i dezinformacji (szczególnie w odniesieniu do relacji polsko-ukraińskich i polsko-rosyjskich) i zapobieganie wywoływaniu napięć w relacji Polski z sąsiadami.

W ramach projektu powstaje seria materiałów dziennikarskich (analizy, wywiady, artykuły) demaskujących manipulacje i fake newsy. Materiały będą sukcesywnie publikowane na stronie stopfake.org i w mediach społecznościowych StopFake Pl (na FB i TT). Wyprodukowane zostaną spoty informacyjne oraz audycje radiowe, które będą zamieszczone w internecie. Odbiorcami projektu są środowiska opiniotwórcze, głównie na Ukrainie, w Rosji i w Polsce oraz innych krajach (część materiałów będzie dostępna również w języku angielskim). Projekt będzie realizowany przez zespół dziennikarzy, publicystów, ekspertów z Polski i Ukrainy, którzy posiadają najwyższe kompetencje i wieloletnie doświadczenie w prezentowanych zagadnieniach.