„Totalitarna propaganda rosyjska wywiera olbrzymi wpływ na ludzi na całym świecie, a szczególnie na ludzi żyjących w krajach post-sowieckich. Ogrom tego wpływu wynika z wyrafinowanej formy rosyjskiej ekspansji  dezinformacji i manipulacji oraz z cynicznego wykorzystywania przez kremlowskich specjalistów ds. marketingu politycznego podstawowych wartości demokracji, takich jak wolność słowa do destrukcji demokracji ”– pisze we wstępie do raportu analitycznego „Przeciwdziałanie rosyjskiej agresji informacyjnej: wspólne działania w obronie demokracji” znana ukraińska dziennikarka, redaktor naczelna portalu Telekritika - Natalia Ligacheva.

SDP współpracuje z Telekritiką od kilku lat. Udostępniamy raport, którym Telekritika się z nami podzieliła.

Raport (w języku angielskim) zawiera:

• Przegląd propagandy rosyjskiej w Ukrainie latach 2014-2015.
  • Analizę działań przeciwdziałających propagandzie rosyjskiej w Ukrainie podejmowanych przez państwo  i organizacje pozarządowe.
  • Rezultaty badań opinii publicznej przeprowadzonych przez Telekritikę i Kijowski Międzynarodowy Instytut Socjologii dotyczących rozprzestrzeniania opinii i poglądów szerzonych przez rosyjską propagandę na wschodzie i południu Ukrainy.

Rekomendacje ukraińskich władz, mediów oraz organizacji pozarządowych dotyczące wzmocnienia ich pozycji w wojnie informacyjnej.