Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich  przyłączyło się do akcji wsparcia białoruskich dziennikarzy freelancerów zainicjowanej przez EFJ. W dniu dzisiejszym został wysłany do Minister Informacji Białorusi, pani Liliyi Ananich list, w którym SDP apeluje o zniesienie ograniczeń dla dziennikarzy freelancerów na Białorusi. Wcześniej podobny apel, domagający się zmiany przepisów w prawie prasowym, które pozbawiają dziennikarzy freelancerów uprawnień dziennikarskich, został wysłany przez EFJ.

Zgodnie z obowiązującym na Białorusi prawem prasowym dziennikarze freelancerzy mają zakaz publikowania swoich materiałów. Białoruskie prawo prasowe za dziennikarzy uznaje jedynie osoby zatrudnione przez duże organizacje medialne na Białorusi. Wyjątkiem są dziennikarze zagraniczni, którzy pracują na Białorusi. Mogą oni uzyskać akredytacje prasowe w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Białorusi.

Europejska Federacja Dziennikarzy (EFJ) zaproponowała rządowi zorganizowanie rozmów, okrągłego stołu z udziałem zainteresowanych stron, w tym Stowarzyszenia Dziennikarzy Białoruskich (BAJ). Celem spotkania jest przedyskutowanie propozycji poprawek w białoruskim prawie prasowym, które zapewnią dziennikarzom freelancerom status dziennikarza.

John Toner, przewodniczący grupy ekspertów zajmujących się w ramach EFJ dziennikarstwem na bazie freelance powiedział: "W pełni popieramy Stowarzyszenie Dziennikarzy Białoruskich (BAJ) w ich dążeniach do zmiany prawa, które narusza europejskie standardy wolności prasy. Zdelegalizowanie dziennikarstwa na bazie freelance jest wyraźnie sprzeczne z regułą wolności prasy. W całej Europie rośnie liczba dziennikarzy freelancerów, stają się oni coraz bardziej znaczącą częścią społeczności dziennikarzy."

W celu omówienia tych kwestii EFJ zaprosił panią Ananich, ministra informacji Białorusi, do Brukseli.