Kolejna książka pokonkursowa, wydana przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, zawiera, tak jak poprzednie, biogramy laureatów nagród i wyróżnień honorowych zdobytych w Konkursie SDP 2013, laudację i biogram Bohdana Urbankowskiego, który otrzymał Laur SDP 2013, są informacje o SDP-ie, opowiastka o „kuchni konkursowej” czyli o tym, jak pracuje jury selekcyjne.

I jest część nadzwyczajna – prace nagrodzone w kategoriach fotograficznych im. Erazma Ciołka i Eugeniusza Lokajskiego. Nowość w konkursie o Nagrody SDP.

Poczet patronów przypomina kim byli, co dokonali, w czym godni są naśladowania ludzie wybrani na ideowych opiekunów kategorii tematycznych. Jest również „kilka słów od patrona” – powiedziane przed laty, ciągle aktualne.

Książka jest wydawnictwem niekomercyjnym. Zafundował ją Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

W sprawie otrzymania książki należy kontaktować się z Biurem ZG SDP, ul. Foksal 3/5, 00-366 Warszawa.

(EB)