Wacław Krupiński – publicysta „Dziennika Polskiego”, został laureatem Grand Prix Nagrody Dziennikarzy Małopolski. Bal dziennikarzy i gala Nagrody Dziennikarzy Małopolski odbyły się 17 maja w Centrum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha.

Dziennikarze z małopolskich redakcji przyznali coroczne nagrody za najlepsze publikowane materiały dziennikarskie. Grand Prix Nagrody Dziennikarzy Małopolski otrzymał Wacław Krupiński ("Dziennik Polski") za cykl tekstów o sytuacji w Teatrze Starym.

Nagrody - statuetki zdobyli:

Publicystyka - Bartek Dobroch i Przemysław Wilczyński za cykl "Broad Peak: niebo i piekło" w "Tygodniku Powszechnym";

News - Dawid Serafin "Igrzyska za słone miliardy" w "Gazecie Krakowskiej;

Reportaż Nagroda im. Jana Rojka - Renata Radłowska "Śmierć junaka" w "Gazecie Wyborczej";

Wywiad - Urszula Wolak i Łukasz Gazur "Doktor Jekyll i pan Hyde polskiego teatru w "Dzienniku Polskim";

Interwencja - Maciej Dopierała "Molestowany przez babcię i dziadka", "Superwizjer" TVN;

Dziennikarz lokalny - Arkadiusz Maciejowski i Piotr Tymczak za cykl tekstów w "Dzienniku Polskim";

Dziennikarz kulturalny - Wacław Krupiński za artykuły w "Dzienniku Polskim" na temat Starego Teatru;

Fotoreporter - Bartłomiej Jurecki "Tygodnik Podhalański" za fotoreportaż "Halny na Podhalu".

Kapitułę Nagrody Dziennikarzy Małopolski tworzą przedstawiciele małopolskich mediów: Krzysztof Brożek, wolny strzelec; Magdalena Drohomirecka, TVP Kraków; Monika Góralewska, TVN; Maciej Grzyb, RMF FM; Marek Kęskrawiec, Dziennik Polski; Wojciech Harpula, Gazeta Krakowska; Jarosław Knap, Krakowska Grupa Multimedialna; Magdalena Kursa, Gazeta Wyborcza; Maciej Kwaśniewski, wolny strzelec; Agnieszka Łopatowska, Interia.pl; Iwona Mikrut, wolny strzelec; Michał Okoński, Tygodnik Powszechny; Marcin Pulit, Radio Kraków; Marzena Suchan, Onet; Łukasz Wojtusik, Grupa Radiowa Agory.

AS