Nagrodę Prezesa TVP Juliusza Brauna za całokształt twórczości otrzymał Mirosław Chojecki, producent oraz reżyser filmów dokumentalnych i reportaży. Nagrodę wręczono podczas gali otwierającej 2. edycję międzynarodowego Festiwalu Sztuki Faktu w Toruniu.

Mirosław Chojecki (ur. w roku 1949). Z wykształcenia fizykochemik jądrowy. Brał udział w wydarzeniach marca 1968 roku, za co został wyrzucony z Politechniki Warszawskiej. W 1976 r. został usunięty z pracy z Instytutu Badań jądrowych. Założyciel KSS KOR i Niezależnej Oficyny Wydawniczej (NOWa). Działacz „Solidarności”. Po wprowadzeniu stanu wojennego pozostał na emigracji w Paryżu, gdzie otworzył miesięcznik polityczno-społeczny „Kontakt” i uruchomił wytwórnię „Video-Kontakt”. Po powrocie do kraju współpracuje TVP. Jest inicjatorem i prezesem honorowym Stowarzyszenia Wolnego Słowa. Odznaczony przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

W czasie gali laudację na cześć laureata wygłosił Jerzy Kisielewski, który powiedział m.in., że „Mirosław Chojecki wziął przykład z Giedroycia i redaguje ludzi: skupia wokół siebie ludzi twórczych”. Mirosław Chojecki dziękując za nagrodę powiedział: „To jest pierwsza nagroda w moim życiu. Ja nigdy żadnej nagrody nie dostałem.”

2 edycja Festiwalu Sztuki Faktu potrwa do soboty. Dziś i jutro odbędą się przeglądy reportaży zakwalifikowanych do finału konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone w sobotę.

Informacja własna

mp