10 marca członkowie olsztyńskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich na swym corocznym Nadzwyczajnym Walnym Zebraniu zatwierdzili sprawozdanie finansowe za ubiegły rok oraz budżet na rok 2014. Ponadto uzupełniono skład personalny Zarządu i innych ciał statutowych Oddziału. Omawiano także program działalności Stowarzyszenia w regionie warmińsko-mazurskim w bieżącym roku.

Realizacja oferty „Media lokalne na Warmii, Mazurach i Powiślu bodźcem rozwoju i integracji regionu” w ramach zadania publicznego „Kultura i ochrona dziedzictwa kulturowego” oraz projekt autorski Oddziału dotyczący dziennikarstwa obywatelskiego to dwa główne kierunki działań programowych Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Olsztynie w bieżącym roku – podkreśla prezes dr Ireneusz St. Bruski. Dodaje również, że z innych ważnych przedsięwzięć Oddziału należy wspomnieć podjętą w bieżącym roku współpracę z Książnicą Polską. Najbliższym wspólnym przedsięwzięciem będzie realizacja jednego z punktów kwietniowych obchodów 650. rocznicy księgarstwa na ziemiach polskich – spotkania poświęconego Andrzejowi Samulowskiemu i jego Księgarni w Gietrzwałdzie.

Ponadto Walne Zebranie Członków podjęło uchwałę w sprawie złożenia wniosku do Zarządu Głównego SDP w Warszawie o zmianę nazwy oddziału z dotychczasowej: „Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich Oddział w Olsztynie” na: „Warmińsko-Mazurski Oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Olsztynie. – Decyzję tę podjęto między innymi ze względu na rozwój mediów obywatelskich i lokalnych środowisk dziennikarskich – podkreśla mec. Andrzej Dramiński, główny inicjator podjętej uchwały.

Po poniedziałkowych wyborach uzupełniających Zarząd Oddziału Stowarzyszenia w Olsztynie tworzą: dr Ireneusz St. Bruski – prezes Oddziału, wybrany w październiku ub. roku, oraz wybrani 10 marca: mec. Andrzej Dramiński – wiceprezes, Zbigniew E. Połoniewicz – skarbnik, Zbigniew Piszczako – sekretarz, Grzegorz Radzicki – członek Zarządu ds. promocji i Henryk Monkiewicz – członek Zarządu ds. wydawniczych. Ponadto wybrano Bożennę Ulewicz sędzią Sądu Dziennikarskiego oraz ks. Jana Rosłana – trzecim członkiem Komisji Członkowskiej Oddziału.

Obecnie olsztyński Oddział SDP liczy 56 członków oraz trzech kandydatów.

A. S.