TVP nie ukarze Tomasza Lisa za kryptoreklamowy wpis na blogu w serwisie natemat.pl. Nie ma do tego podstaw prawnych.

Chodzi o wpis z początku października. Na zdjęciu widać Tomasza Lisa w siłowni (podpisanej) z napojem izotonicznym. Później pojawił się dopisek „Tekst zawiera lokowanie produktu”, a jeszcze później cały wpis zniknął.

Komisja Etyki uznała tekst za kryptoreklamę, ale stwierdziła też, że w świetle obecnego kodeksu etyki TVP „nie sposób jednoznacznie zaklasyfikować tego czynu, biorąc także pod uwagę, że Tomasz Lis nie jest etatowym pracownikiem TVP ani nawet nie jest związany jako osoba prywatna z TVP żadną umową”. Rzecznik prasowy TVP Jacek Rakowiecki wyjaśnia więc serwisowi Press.pl, że „w związku z tym TVP nie ma formalnych podstaw, by przedstawiać Tomaszowi Lisowi jakiekolwiek zarzuty lub sięgać po jakiekolwiek sankcje, bo nimi po prostu w opisanym przypadku nie dysponuje”. Dodaje też, że pod wpływem tego przypadku TVP pracuje nad zmianami kodeksu etyki.