Tegoroczne wyróżnienia otrzymali Barbara Marcinik, Beata Płomecka, Zbigniew Krajewski, Wiesław Szala, Marek Wyrzykowski. Honorowy Zloty mikrofon odebrała Hanna Banaszak.

Barbarę Marcinik wyróżniono Złotym Mikrofonem „za przybliżanie w tysiącach audycji ludzi kultury, pokazywanie ich dorobku, życiowych pasji w sposób niekonwencjonalny, w rozpoznawalnym stylu i wielkiej kulturze prowadzenia”.

Beatę Płomecką nagrodzono „za mistrzowskie relacjonowanie złożonych wydarzeń europejskich, rzetelność i dociekliwość w pracy korespondenta, wszechstronność dziennikarskich zainteresowań połączoną z doskonałym warsztatem twórcy radiowego”.

Zbigniew Krajewski został uhonorowany „za szczególną sumienność w realizacji celów Redakcji i Polskiego Radia, za wyjątkowy kontakt ze słuchaczami audycji prowadzonych na żywo oraz za gust, dbałość o czystość języka polskiego i najwyższej próby profesjonalizm”.

Wiesław Szala został wyróżniony „za absolutny profesjonalizm i zagwarantowanie słuchaczom Polskiego Radia - zawsze i wszędzie - dźwięku najwyższej jakości”.

Z kolei Marek Zwyrzykowski otrzymał nagrodę „za wielkie zaangażowanie w pracy dziennikarskiej, ogromną wiedzę na temat muzyki współczesnej, szczególnie elektronicznej, i poszukiwanie często nieortodoksyjnych wątków w różnych kierunkach stylistycznych sztuki dźwięków; za życzliwość i serdeczność wobec artystów”.

Ponadto zarząd Polskiego Radia przyznał Honorowy Złoty Mikrofon Hannie Banaszak „za ponadczasową elegancję wykonania, niepowtarzalny styl i dobór repertuaru. Za wyjątkowy głos, którego barwa i ciepło ogrzewają serca najbardziej wymagających słuchaczy”. Koncertu artystki, który zwieńczył poniedziałkową galę, będzie można wysłuchać na antenie Radiowej Jedynki 4 stycznia 2014 r.