Dziennikarz „Gazety Wyborczej” został nagrodzony za „całokształt pracy dziennikarskiej i redaktorski kunszt, utrzymywanie niezmiennie wysokiego poziomu warsztatu dziennikarskiego oraz ogromny wkład w objaśnianie społeczeństwu w zrozumiały sposób zagadnień gospodarczo-ekonomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem działalności banków i innych instytucji finansowych”.

To już XI edycja konkursu dla dziennikarzy ekonomicznych organizowanego przez Narodowy Bank Polski. Oprócz nagrody głównej kapituła przyznała 5 wyróżnień i 2 nagrody specjalne.

W kategorii polityka pieniężna i stabilność finansowa wyróżniono Krzysztofa Berendę (RMF24.pl/RMF FM), w kategorii finanse osobiste i edukacja ekonomiczna Marka Rabija ("Newsweek Polska"), w kategorii felieton lub analiza Jana Cieńskiego ("The Financial Times"), w kategorii wywiad Grzegorza Siemionczyka ("Gazeta Giełdy Parkiet), w kategorii problematyka regionalna Alicję Zboińską ("Polska Dziennik Łódzki”).

Nagrody specjalne otrzymali: Agnieszka Witkowicz-Matolicz (Radio Pin) oraz Dariusz Prosiecki (Fakty TVN).

AK