Maciej Gorzeliński i Rafał Kasprów - szefowie agencji MDI Strategic Solution personalnie zaatakowali Cezarego Łazarewicza. Duet G&K zarzuca dziennikarzowi Wprost, że ten trzy lata temu , pracując jeszcze w „Polityce”, chciał zostać PR-owcem firmy Food Care. Łazarewicz odpiera zarzuty

- Cezary Łazarewicz złożył propozycję współpracy public relations koncernowi FoodCare. Oferta obejmowała publikację artykułów, materiałów filmowych, szkolenia medialne dla zarządu i doradztwo w sprawach takich jak np. konflikt wokół napoju energetycznego „Tiger”. W ubiegłym tygodniu Łazarewicz opublikował artykuł w tygodniku „Wprost” stawiający w niekorzystnym świetle Dariusza Michalczewskiego, który prowadzi spór prawny z FoodCare właśnie o napój „Tiger”. Sprawa dotyczy dziesiątek milionów złotych – piszą na blogu gkraport właściciele MDI. Informują, że wynagrodzenie miesięczne jakiego Cezary Łazarewicz i jego kolega oczekiwali od FoodCare miało wynosić kilkadziesiąt tys zł/ miesięcznie.

Łazarewicz nie zgadza się z oskarżeniami. Na swoim profilu facebookowym napisał: Jest to nieprawda. MDI wciąż mści się na mnie za teksty, który opublikowałem o nich. Trzy lata temu znajoma prawniczka poprosiła mnie bym znalazł osobę, która pomoże firmie FoodCare w komunikacji zewnętrznej. Wskazałem wtedy Pawła Kwaśniewskiego, który zajmował się podobną działalnością w przeszłości. Znałem go z Gazety Wyborczej, gdzie razem pracowaliśmy w dziale reportażu. Kwaśniewski, który przed laty współpracował z Gorzelińskim (razem prowadzili firmę Strefa Ciszy) podjął się zadania. Na pierwsze spotkanie pojechałem razem z Pawłem Kwaśniewskim. I taki był mój udział w PR firmy FoodCare.  Z tego co wiem, Paweł Kwaśniewski złożył propozycję współpracy firmy Food Care w imieniu własnej firmy TO tamTO media&TV, ale nie została ona przyjęta. Nazywanie więc Pawła Kwaśniewskiego moim współpracownikiem jest niebywałą manipulacją. Zresztą o szczegóły tej współpracy można zapytać Pawła Kwaśniewskiego. Rozmawiałem z nim przed chwilą. Twierdził, że nikt z MDI nawet nie próbował z nim nawet rozmawiać, by sprawę wyjaśnić.

Wersję Łazarewicza dla portalu press.pl potwierdził sam Kwaśniewski:  Nigdy nie byłem współpracownikiem Cezarego Łazarewicza. Prowadzę własną działalność i w jej ramach proponowałem FoodCare swoje usługi.. Kwaśniewski przyjaźni się zarówno z Łazarewiczem, jak i z Gorzelińskim. - Ta sprawa jest więc dla mnie wyjątkowo przykra – mówi portalowi.

- Wiem, że Gorzeliński i Kasprów, od czasu, gdy zająłem się ujawnianiem kulisów ich pracy szukają na mnie haka (tak jak szukali na innych). W ubiegłym tygodniu dzwonili do pracowników Food Care i pewnie też do innych firm ludzi. Widać, że szukają zemsty, bo tylko tak mogę wytłumaczyć, że poświęcają mojej skromnej osobie tyle uwagi – informuje Łazarewicz.

Przypomnijmy, że wojna pomiędzy MDI, a tygodnikiem Wprost trwa już kilka tygodni. Na początku września Łazarewicz opublikował w „Tygodniku Powszechnym” tekst pt. Orzeł może. Na okładce tygodnik tak zapowiadał artykuł o lobbingu firmy MDI: Aby w Polsce zmienić ustawę wystarczy nieco pieniędzy, sprawna firma PR, przychylni dziennikarze, kilku posłów i jeden generał" Na odpowiedź MDI nie trzeba było długo czekać.  Partnerzy zarządzający agencją MDI, ujawnili na swoim profilu na Facebooku szczegóły z przeszłości redaktora naczelnego „Wprost” Sylwestra Latkowskiego. „Latkowski podejrzewany o podwójne morderstwo w 1993 roku. Prokuratura wznawia śledztwo” napisali Gorzeliński i Kasprów. Głos wtedy zabrał sam Latkowski - Trzymam się zasady, że nie poddaję się szantażom. Obaj PR-owcy od kilkunastu tygodni próbują zainteresować moją przeszłością różne redakcje, licznych dziennikarzy. Bez powodzenia – napisał. Z kolei w połowie września „Wprost” opublikowało tekst na temat związku MDI z kontrowersyjnym przetargiem w PZU. Teraz sprawa rozgorzała na nowo. A to za sprawą fundacji Dariusza Michalczewskiego. Czekamy na dalszy ciąg wojny pomiędzy duetem G&K, a Łazarewiczem i Wprost.

Magdalena Uchaniuk