3 maja mija 12 lat od startu kanału TVP Historia. Stacja rozpoczęła nadawanie w 2007 r., a pierwszą  audycją była debata o Konstytucji 3 maja.

Powstanie TVP Historia zapowiedział prezydent Lech Kaczyński 11 listopada 2006 roku podczas spotkania na Zamku Królewskim. Celem powołania kanału było rozwijanie świadomości historycznej Polaków oraz szeroko rozumiana edukacja historyczna.
Przez 12 lat TVP Historia wyemitowała 100 tys. godzin programów i filmów. Z inicjatywy stacji, powstało niemal 200 historycznych filmów dokumentalnych i kilkaset reportaży poruszających tematy od prahistorii Polski po najnowsze dzieje, a także liczne programy publicystyczne.
Filmy TVP Historia zdobywały nagrody na prestiżowych festiwalach w Polsce i na świecie. Stacja była też wielokrotnie nagradzana za popularyzowanie wiedzy historycznej. W 2019 roku otrzymała Nagrodę specjalną Festiwalu Sztuki Faktu w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości za kształtowanie wrażliwości i świadomości historycznej. Produkcje TVP Historia otrzymały także nagrody na XII Festiwalu Polonijnym Losy Polaków 2018 organizowanym przez Fundacje Polska-Europa-Polonia w ramach wieloletniego Programu „Niepodległa” związanego ze 100-leciem odzyskania niepodległości. Grand Prix Marszałka Senatu RP Stanisława Karczewskiego otrzymał Leszek Wiśniewski, dziennikarz TVP3 Lublin za zestaw filmów historycznych m.in. „Trzy losy jedna Polska” i „Jastków 1915” zrealizowanych dla TVP Historia w ramach konkursu ogłoszonego przez Zarząd TVP dla Ośrodków Terenowych TVP na filmy dokumentalne i reportaże związane ze 100-leciem odzyskania niepodległości. W wyniku tego konkursu powstało 19 filmów dokumentalnych i reportaży o tematyce niepodległościowej. W 2019 r. do finału drugiej edycji konkursu poszerzonego o tematykę związaną z wybuchem II wojny światowej zakwalifikowanych zostało 15 projektów.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska