Publicysta i kierownik działu krajowego „Rzeczpospolitej” Tomasz Krzyżak, założycielka i redaktor naczelna portalu Stacja 7 Aneta Liberacka oraz dziennikarz i publicysta TVN24 Maciej Wierzyński to trójka nominowanych do tegorocznej Nagrody Dziennikarskiej „Ślad” im. bp. Jana Chrapka. Laureat zostanie ogłoszony 17 czerwca.

Kapituła Nagrody doceniła Krzyżaka za niezależność i odwagę w podejmowaniu tematów trudnych, w tym dotyczących Kościoła i religii, oraz formułowanie opinii w sposób, który nikogo nie obrażając, zmusza do refleksji i debaty publicznej. Liberacka uzyskała nominację za ciekawe przedstawianie obrazu współczesnego Kościoła i tematyki religijnej w internecie i mediach społecznościowych oraz za komunikatywny i pozbawiony emocji język dyskusji o sprawach wiary, a Wierzyński za poszerzanie horyzontów myślowych Polaków na sprawy dziejące się poza naszymi granicami, promocję debaty publicznej wolnej od populizmu oraz osobistą postawę etyczną inspirującą od kilku dekad kolejne generacje dziennikarzy.

W tym roku Kapituła postanowiła przyznać również Nagrodę Specjalną, otrzyma ją śp. Piotr Pawłowski (1966–2018), działacz społeczny, założyciel i prezes Fundacji Integracja, wieloletni redaktor naczelny magazynu „Integracja” oraz portalu niepełnosprawni.pl.

Nagroda Dziennikarska „Ślad” przyznawana jest od 2002 r., jej patronem jest  bp Jan Chrapek (1948–2001), człowiek mediów i przyjaciel środowiska dziennikarskiego. Laureatami kolejnych edycji byli: Ewa K. Czaczkowska, Grzegorz Polak, Stefan Wilkanowicz, ks. Jerzy Szymik, Marek Zając, Szymon Hołownia, ks. Marek Gancarczyk, ks. Kazimierz Sowa, Anna Gruszecka, Tomasz Królak, Jacek Moskwa, Krzysztof Ziemiec, ks. Jan Kaczkowski, Piotr Żyłka, Tomasz Rożek, Alina Petrowa-Wasilewicz, Brygida Grysiak i ks. Andrzej Draguła.

Kto w tym roku otrzyma Nagrodę dowiemy się podczas gali, która odbędzie się 17 czerwca o godz. 18.00 w Domu Arcybiskupów Warszawskich.

jka, źródło: wiez.com.pl