Ks. dr Jarosław Grabowski został powołany na nowego redaktora naczelnego tygodnika katolickiego „Niedziela”. Zastąpił na tym stanowisku Lidię Dudkiewicz.

Ks. Jarosław Grabowski, rocznik 1969, święcenia kapłańskie przyjął w 1994 r.. Studiował na Papieskim Uniwersytecie św. Tomasza z Akwinu „Angelicum” w Rzymie. Doktor teologii dogmatycznej,  wykłada dogmatykę i ekumenizm w Wyższym Seminarium Duchownym Archidiecezji Częstochowskiej oraz Diecezji Sosnowieckiej. Jest kierownikiem Referatu Dialogu ekumenicznego, międzyreligijnego, z niewierzącymi Kurii Metropolitalnej w Częstochowie. W latach 2011- 2014 publikował na łamach „Niedzieli”. Prowadził też audycje z cyklu „Wiara poszukujących” w katolickim Radiu FIAT. Autor książek: „Przewodnik dla pytających o wiarę”, „O Bogu po ludzku. Przewodnik dla poszukujących”.

- Funkcja redaktora naczelnego „Niedzieli” jest dla mnie nowym wyzwaniem do głoszenia chrześcijańskiej wiary, która może przenikać wszystkie dziedziny życia. Media katolickie widzę jako narzędzia ewangelizacji, które służą formacji i religijnemu rozwojowi człowieka.  Zależy mi na tym, aby „Niedziela” była nowa, ciekawa i wierna, by przedstawiała prawdziwy obraz Kościoła nie tylko językiem słusznym, ale i zrozumiałym – powiedział ks. dr Jarosław Grabowski.

Tygodnik katolicki „Niedziela” ukazuje się od 1926 r. Redaktorami naczelnymi pisma byli: ks. Wojciech Mondry (1926-37), ks. Stanisław Gałązka (1937-39), ks. Antoni Marchewka (1945-53), ks. Ireneusz Skubiś (1981-2014), Lidia Dudkiewicz (2014 – 2019).

jka, źródło: Archidiecezja Częstochowska

Fot. Twitter