10 tysięcy złotych zdobędzie autor najlepszej książki reporterskiej 2018 roku. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 21 marca podczas czwartej edycji Festiwalu Reportażu w Lublinie.

Spotkania z reporterami, warsztaty dziennikarskie dla studentów i uroczysta gala, podczas której wręczone zostaną Kryształowe Karty Polskiego Reportażu: Nagroda Prezydenta Lublina oraz Nagroda Publiczności – przez trzy dni, od 19 do 21 marca, Lublin będzie gościł znanych i cenionych dziennikarzy. Wszystko za sprawą czwartej edycji Festiwalu Reportażu, który organizuje Stowarzyszenie Przyjaciół Radia Lublin.

W programie imprezy, która tradycyjnie odbędzie się w siedzibie Radia Lublin, znalazły się w tym roku m.in. spotkania z Mariuszem Szczygłem („Duży Format”, „Gazeta Wyborcza”), Dariuszem Rosiakiem (Polskie Radio), czy z Iloną Wiśniewską (publikuje m.in. w „Polityce” i „Dużym Formacie”). Pierwszego dnia festiwalu (19 marca) zaplanowano panel dyskusyjny „Punkty wspólne reportażu prasowego, radiowego i telewizyjnego” z udziałem Anny Dudy (TVP), Moniki Hemperek (Radio Lublin) i Dariusza Rosiaka. Ten ostatni dziennikarz spotka się z czytelnikami podczas spotkania autorskiego 20 marca. Tego dnia będzie też można odwiedzić czytelnię reportażu przygotowaną przez Mateusza Nowaka.

Zwieńczeniem trzydniowej imprezy będzie gala festiwalowa połączona z rozstrzygnięciem konkursu na najlepszą książkę reporterską 2018 roku. W tym roku nominowano pięć książek: „Wróżąc z fusów. Reportaże z Turcji” Marceliny Szumer-Brys, „Granice marzeń. O państwach nieuznawanych” Tomasza Grzywaczewskiego, „Lud. Z grenlandzkiej wyspy” Ilony Wiśniewskiej, „Zbrodnie prawie doskonałe” Izy Michalewicz oraz „Żeby umarło przede mną. Opowieści matek niepełnosprawnych dzieci” Jacka Hołuba.

Najlepszą książkę wybierze jury, a jej autor otrzyma Nagrodę Prezydenta Lublina, statuetkę oraz 10 tys. zł.

Do 20 marca trwa też głosowanie w konkursie o Nagrodę Publiczności. Głosy można oddawać na stronie internetowej Radia Lublin.

W ubiegłym roku Kryształowa Karta Polskiego Reportażu powędrowała do Ewy Winnickiej, autorki książki „Milionerka. Tajemnica Barbary Piaseckiej-Johnson”.

Wśród dotychczasowych laureatów nagród przyznawanych na Festiwalu Reportażu w Lublinie są także Wojciech Jagielski, Przemysław Semczuk, Paweł P. Reszka i Marek Rabij.

Szczegółowy program IV Festiwalu reportażu w Lublinie znajduje się na stronie internetowej www.radio.lublin.pl. Wstęp na spotkania autorskie jest bezpłatny.

Tomasz Nieśpiał