W styczniu jedynym dziennikiem ogólnopolskim, który poprawił swoją sprzedaż był „Puls Biznesu”.

Z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy wynika, że liderem średniej sprzedaży w styczniu był „Fakt” z wynikiem 236 889 egz. (spadek o 9,48 proc. w porównaniu do analogicznego miesiąca ubiegłego roku). Na drugim miejscu znalazł się „Super Express”, którego wynik pogorszył się o 7,53 proc. i wyniósł 114 979 egz., a na trzecim „Gazeta Wyborcza” ze średnią sprzedażą 91 957 egz. (spadek o 4,87 proc.). Kolejną pozycję zajął „Dziennika Gazeta Prawna”, który w styczniu osiągnął wynik 42 579 egz. (spadek o 6,90 proc.). Oczko niżej znalazła się „Rzeczpospolita”, której wynik pogorszył się aż o 30,55 proc. i wyniósł 31 446 egz. Gremi Media, wydawca tego dziennika, wystosował jednak oświadczenie, że w wynikach opublikowanych przez ZKDP, wskutek pomyłki, znalazły się błędne dane. „Wyniki, dotyczące danych w kanałach sprzedaży e-wydań, przypisane „Rzeczpospolitej”, dotyczą „Parkietu”. Zgodnie z poprawnymi danymi sprzedaż wydań drukowanych „Rzeczpospolitej” w styczniu wyniosła 29 611 egzemplarzy, sprzedaż e-wydań 11 364, a sprzedaż ogółem 40 975 egzemplarzy, co oznacza spadek sprzedaży ogółem o 9,5 proc. r/r." – napisano w oświadczeniu. Wydawca wystąpił  do ZKDP o sprostowanie tych informacji.
Jedynym tytułem w zestawieniu, którego sprzedaż wzrosła (o 8,38 proc.) był „Puls Biznesu”. Wynik tego dziennika wyniósł 9 507 egz.

jka, źródło: ZKDP, Wirtualnemedia.pl