Edyta Lewndowska zastąpi Krzysztofa Ziemca w prowadzeniu głównego wydania Wiadomości TVP – podał nieoficjalnie portal Wirtualnemedia.pl.

Ostatnio Ziemiec przebywał na urlopie, ale podczas Forum Ekonomicznego w Davos przeprowadził jeszcze wywiad z prezydentem Andrzejem Dudą.

Ostatnie „Wiadomości” TVP Ziemiec poprowadził 14 stycznia, w dniu śmierci prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Program został skrytykowany za podanie przykładów „mowy nienawiści” tylko jednej ze stron polskiego sporu politycznego. Przez ostatnie miesiące Krzysztof Ziemiec wielokrotnie padał ofiarą „mowy nienawiści”.

Według Wirtualnych Mediów dziennikarz nie odchodzi z Telewizji Polskiej. Będzie nadal prowadzić inne programy TVP Info: „Studio Zachód”, „Minęła 20”, „Woronicza 17”. Z kolei Press.pl podał, że jeszcze w lutym Krzysztof Ziemiec dołączy do prowadzących "Teleexpress".

Edyta Lewandowska była przed laty dziennikarką Łódzkich Wiadomości Dnia, wcześniej pracowała w Radiu Bełchatów i łódzkim Radiu Classic. Z TVP wiązana od 1997 roku. Od 2007 roku współpracuje z TVP Info.

Dyrektor Telewizyjnej Agencji Informacyjnej Jarosław Olechowski napisał na Twitterze: "Szanowni Państwo, zmieniamy i wzmacniamy programy informacyjne TVP. Bardzo się cieszę, że w tym procesie mam wsparcie redaktora @KZiemiec, który oprócz dotychczasowych aktywności antenowych wkrótce zadebiutuje w nowej roli".

red.