TVN24 był najczęściej cytowanym medium w 2018 r – wynika z raportu „Najbardziej opiniotwórcze media w Polsce”, obejmującego cały miniony rok, przygotowanego przez Instytut Monitorowania Mediów.

Na informacje prezentowane na antenie TVN24 powoływano się 25 624 razy – w prasie, radiu, telewizji i w portalach internetowych. Na drugim miejscu, z wynikiem 25 311 cytowań, znalazło się radio RMF FM, a na trzecim dziennik „Rzeczpospolita” (23 873 cytowania).

Wśród stacji telewizyjnych za TVN24 były: TVN (21 543 cytowania) oraz TVP Info (11 732 cytowania). Pierwszą trójkę w kategorii rozgłośni radiowych uzupełniają: Radio ZET (11 785 cytowań) oraz radiowa Jedynka (10 607 cytowań), a wśród dzienników: „Gazeta Wyborcza” (18 815 cytowań) oraz „Fakt” (12 888 cytowań). Najczęściej cytowanym portalem internetowym okazała się Wirtualna Polska (na informacje zamieszone w tym serwisie powoływano się aż 23 398), która wyprzedziła Onet.pl (21 392 cytowania) i Wpolityce.pl (7835 cytowań).

Największe zainteresowanie budziła polityka. To wypowiedzi polityków i odniesienia do wywiadów były najchętniej cytowane w mediach w 2018 r.

jka, źródło: Instytut Monitorowania Mediów