Warsztaty, spotkania ze znanymi dziennikarzami i panele dyskusyjne. Przez najbliższe trzy dni Lublin będzie stolicą polskiego reportażu.

Trzecia edycja Festiwalu Reportażu w Lublinie rozpocznie się 17 kwietnia w Radiu Lublin. Przez trzy dni będzie tam można spotkać znanych dziennikarzy, którzy zajmują się reportażem literackim. Wśród gości festiwalu będą m.in. Wojciech Jagielski, Angelika Kuźniak, Cezary Łazarewicz, Zbigniew Rokita, czy Ewa Winnicka.

Festiwal zainaugurują warsztaty dla studentów, które prowadzone będą przez Annę Śmigulec, dziennikarkę telewizyjną, autorkę reportaży z Bliskiego Wschodu.

Również pierwszego dnia festiwalu, o godz. 13.30 odbędzie się panel z udziałem Angeliki Kuźniak (autorka m.in. książek „Papusza” i „Marlene”), Przemysława Semczuka (publicysta znany m.in. z programu telewizyjnego „Cienie PRL-u”) oraz Cezarego Łazarewicza (laureat Nagrody Literackiej Nike z książkę „Żeby nie było śladów. Sprawa Grzegorza Przemyka”), którzy będą dyskutować na temat obowiązków wobec bohatera reportażu. Wieczorem natomiast (o godz. 18) zaplanowane zostało spotkanie z Wojciechem Jagielskim, wieloletnim dziennikarzem PAP, autorem takich książek jak „Modlitwa o deszcz”, „Wszystkie wojny Lary”, czy „Dobre miejsce do umierania”.

Jagielski weźmie też udział (razem z Moniką Antkiewicz i Tomaszem Zawadzkim) w panelu „Czy i w jaki sposób podróże i reporterskie opisywanie świata przyczyniają się do budowania tożsamości narodowej?”, który zaplanowano 18 kwietnia o godz. 13.30.

III Festiwal Reportażu w Lublinie potrwa do 19 kwietnia. Szczegółowe informacje na stronie Radia Lublin i facebook’owej stronie wydarzenia.

Wstęp na festiwalowe spotkania i panele jest wolny.

Tomasz Nieśpiał