Prof. Walerego Pisarka pożegnali 16 listopada bliscy, przyjaciele, przedstawiciele świata nauki, studenci. Pogrzeb wybitnego językoznawcy i medioznawcy rozpoczął się Mszą św. w krakowskiej kolegiacie św. Anny a zakończył na cmentarzu Rakowickim. Tam profesor spoczął w Alei Zasłużonych.

„Zapamiętamy prof. Walerego Pisarka jako badacza o niespożytej energii, pełnego nowych pomysłów, jako ciepłą, serdeczną osobę” – napisał w liście pożegnalnym Prezydent RP Andrzej Duda. Zaznaczył, że prof. Pisarek „był niestrudzonym popularyzatorem polszczyzny poprawnej i sprawnej”.

Zmarłego 5 listopada żegnali też przedstawiciele instytucji, z którymi był związany. – Był Pan nauczycielem tylu pokoleń. Dziennikarzom pokazywał Pan jak można pisać dobrze po polsku, a nie po niby-polsku, jak kształtować wypowiedź tak, by była retorycznie sprawna, a jednocześnie etyczna, bo wierzył pan w etykę słowa i etykę komunikacji międzyludzkiej – mówił prof. Andrzej Markowski, przewodniczący Rady Języka Polskiego.

Z kolei prof. Jerzy Bralczyk, który przemawiał w imieniu Ośrodka Badań Prasoznawczych, podkreślał, że prof. Walery Pisarek „miał rzadką umiejętność jasnego formułowania głębokich myśli”. – Miał rację. Właściwie zawsze - zaznaczył.

– Wszystko w nim podziwiałem – wiedzę, erudycję, elegancję, takt, poczucie humoru, dystans do siebie, życzliwość dla ludzi i umiejętność krytycznego spojrzenia; i też wiarę w wartości i w naukę – mówił prof. Bralczyk.

W pogrzebie prof. Walerego Pisarka uczestniczyli także rektorzy dwóch uczelni, na których pracował – Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II. Uroczystościom towarzyszyły nuty góralskiej muzyki, która lubił profesor. Tuż przed pożegnalnymi przemowami w kolegiacie św. Anny zabrzmiało „Krywaniu, Krywaniu”.

Prof. Pisarek urodził się w 1931 roku w Rabce. Wśród wielu nagród i wyróżnień otrzymał - w 2012 roku - „Laur SDP”. Krzysztof Gurba, prezes krakowskiego oddziału stowarzyszenia, nazwał go wtedy „jednym z głównych akuszerów nauki o komunikowaniu i nauk o dziennikarstwie”.

Miłosz Kluba