Mija rok od zabójstwa wybitnego białoruskiego dziennikarza, Pawła Sheremeta, a sprawcy wciąż pozostają nieznani. Ukraińskie i międzynarodowe organizacje dziennikarskie wzywają władze Ukrainy do upublicznienia rezultatów śledztwa, które prowadzone jest opieszale i w rażąco niewłaściwy sposób. Apelują również do prezydenta Petro Poroshenko, aby zrealizował swoją obietnicę włączenia do śledztwa międzynarodowych ekspertów, którzy pomogą w wyjaśnieniu sprawy.

Paweł Sheremet został zabity 20 lipca 2016 roku w Kijowie. Zginął w wyniku wybuchu bomby, podłożonej w samochodzie, którym codziennie jeździł . Prowadził poranną audycję w radio Westi, pisał też dla Ukraińskiej Prawdy. Prawdopodobnie zabójstwo Sheremeta związane było z jego pracą jako dziennikarza i miało związek z krytyką rosyjskich, ukraińskich i białoruskich władz, którą otwarcie wyrażał.

Dziennikarze z Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i Slidstvo, projektu z Ukrainy, przeprowadzili dziennikarskie śledztwo, w rezultacie którego odkryli nowe nagrania, przeoczone przez ukraińską grupę dochodzeniową, wskazujące na zaangażowanie w sprawę byłego agenta SBU (Służby Bezpieczeństwa Ukrainy) Igora Ustimenko oraz dwóch innych osób. Ostatecznie Ustimenko został przesłuchany w maju tego roku, lecz władze ukraińskie odmówiły ujawnienia jego zeznań. Dziennikarze OCCRP i Slidstvo  zrealizowali film dokumentalny "Killing Pavel", w którym pokazali rezultaty swojego śledztwa.

Przedstawiciele ukraińskich organizacji dziennikarskich mówią, że władze biernie wspierają przemoc wobec dziennikarzy. Sprawcy zabójstwa Pawła Sheremeta pozostają bezkarni, a sprawa jego zabójstwa, podobnie jak sprawa zamordowanego 17 lat temu Heorhija Gongadze, założyciela serwisu Ukraińska Prawda, pozostaje niewyjaśniona.

Paweł Sheremet rozpoczął karierę dziennikarską na Białorusi. Z powodu krytyki działań Aleksandra Łukaszenki został zmuszony do opuszczenia kraju. Do roku 2014 pracował dla rosyjskiej stacji telewizyjnej ORT, odszedł gdy stacja zaczęła przedstawiać aneksję Krymu i działania separatystów na wschodzie Ukrainy w jawnie proklemlowski sposób. Wspierał proeuropejskie przemiany rozpoczęte wydarzeniami na Majdanie w 2014 roku, będąc jednocześnie krytycznym wobec posunięć ukraińskich władz. Był wielokrotnie nagradzany i wyróżniany przez międzynarodowe gremia, m.in. był laureatem Nagrody Wolności Słowa przyznawanej przez Komitet Obrony Dziennikarzy (CPJ) z siedzibą w Nowym Jorku. 12 lipca 2017 roku CPJ opublikował obszerny raport i zorganizował konferencję w Kijowie, na której żądał sprawiedliwości dla zamordowanego dziennikarza https://cpj.org/reports/2017/07/justice-denied-ukraine-pavel-sheremet-murder-probe-journalist.php