Do 20 stycznia mozna zgłaszac materialy w Konkursie im. Seweryna Pienieznego...

Konkurs, organizowany przez Warmińsko-Mazurski Oddział SDP w Olsztynie, skierowany jest do dziennikarzy i publicystów podejmujących tematykę regionu warmińsko-mazurskiego.
W ramach Konkursu przyznane zostaną następujące nagrody: Nagroda Główna - za najlepsze publikacje minionego roku zgłoszone w Konkursie, Nagroda Wolności Słowa - za publikacje w obronie demokracji i praworządności, demaskujące nadużycia władzy, korupcję, naruszanie praw obywatelskich, praw człowieka oraz dziennikarstwo śledcze i Nagroda dla Młodego Dziennikarza - za najlepszą publikację w gronie dziennikarzy, którzy nie ukończyli 30. roku życia.
Kapituła nagradzając prace będzie brała pod uwagę następujące kryteria: oryginalność i nowatorstwo prac, śmiałość w podejmowaniu tematów trudnych i kontrowersyjnych, komunikatywność i atrakcyjność przekazu, walory dydaktyczne, rzetelność.
Zgłoszenia do Konkursu im. Seweryna Pieniężnego mogą kierować kolegia redakcyjne gazet, stacji radiowych, telewizyjnych, portali internetowych, sami dziennikarze oraz członkowie Kapituły Nagrody w ramach czterech kategorii: dziennikarstwo prasowe, telewizyjne, radiowe i internetowe.
Artykuły prasowe, audycje radiowe, programy telewizyjne i materiały internetowe zgłaszane do Konkursu powinny zostać opublikowane lub wyemitowane od 1 stycznia do 31 grudnia 2016 roku.
Zgłoszenia, w terminie do 20 stycznia, należy przesłać na adres: Warmińsko-Mazurski Oddział SDP, Księgarnia Ambasador, Dom "Gazety Olsztyńskiej", Targ Rybny 1, 10-019 Olsztyn. Rownoczesnie nalezy przeslac informacje o zgloszeniu na adres e-mailowy: sdp.olsztyn@wp.pl.
Należy przesłać pięć egzemplarzy prac, każdy egzemplarz musi mieć dołączoną kartę zgłoszenia własnoręcznie podpisaną przez autora/autorów według następujących wytycznych: prasa - oryginał lub kserokopia 1:1 strony/stron ze zgłoszoną pracą, radio i telewizja; na nośniku CD lub DVD, sieć internetowa - wydruk publikacji jako widoku strony internetowej wraz z tekstem publikacji w formacie pdf lub doc. Na płycie musi znajdować się tytuł pracy, data publikacji i nazwa medium oraz informacja o długości nagrania; płyta może zawierać jedynie prace zgłaszane na Konkurs.
Ponadto należy dołączyć zgodę na przetwarzanie i udostępnianie danych osobowych na potrzeby Konkursu przez organizatora zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Nadesłanie zgłoszenia na konkurs jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu. Praca bez podpisanej karty zgłoszenia nie zostanie przyjęta do Konkursu. Prace niespełniające warunków formalnych nie będą rozpatrywane. Nadesłane materiały nie podlegają zwrotowi.
Organizator konkursu nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne roszczenia osób trzecich wynikające z naruszenia praw własności intelektualnej, w tym za nieprzestrzeganie przez autora zgłoszonego utworu przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631, z późn. zm.) lub dóbr osobistych.
Kapituła Nagrody może również dokonać wyboru antylaureata, czyli napiętnować postawy niegodne, sprzeniewierzające się etyce zawodowej, a tym samym godzące w dobre imię dziennikarzy. Antylaury mogą być przyznawane także wydawcom oraz zespołom redakcyjnym.

Informacje: tel. 531 507 527