Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy (IFJ) wspólnie z "Insurance for Journalists" (Isle of Man Assurance Limited - IOMA) – ubezpieczycielem od lat specjalizującym się w ubezpieczeniach dla dziennikarzy - informują o nowym, korzystnym pakiecie ubezpieczeń dla dziennikarzy i pracowników mediów, obejmującym wszystkie regiony świata, w tym strefy konfliktów wojennych.  Nowy pakiet ubezpieczeniowy dostępny jest dla członków wszystkich organizacji dziennikarskich zrzeszonych w IFJ, a ubezpieczenie obejmuje wszystkie regiony świata.

Firmy ubezpieczeniowe często odmawiają  ubezpieczenia,  lub oferują je w bardzo wysokich cenach, dziennikarzom wyjeżdżającym w rejony konfliktów wojennych. Z tego względu wielu reporterów, freelancerów, a także fixerów i pracowników technicznych, pracuje w skrajnie niebezpiecznych warunkach bez polis ubezpieczeniowych.

Polisy z nowego pakietu ubezpieczeniowego to ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa, ubezpieczenie od skutków nieszczęśliwych wypadków i inne. Ubezpieczenia obejmują koszty ewakuacji z dowolnego miejsca na świecie.

Polisy  zostały opracowane przez firmę ubezpieczeniową we współpracy z zespołem dziennikarzy kierowanym przez Franka Giglio, dziennikarza  z 42-letnim doświadczeniem zdobytym podczas pracy dla ABC i Fox News. "Najnowsze informacje i relacje z ważnych wydarzeń na świecie, publikowane przez agencje informacyjne i media, pochodzą dziś w większości od freelancerów. Ważne jest, aby oni również byli ubezpieczeni”- powiedział Giglio.

Wg raportu IFJ w latach 1990 – 2015 podczas wykonywania swoich obowiązków zginęło lub zostało zabitych 2297 dziennikarzy i innych pracowników mediów. W niechlubnej czołówce raportu znajdują się kraje, w których trwają wojny, łamane jest prawo i kwitnie korupcja. Są to: Irak (309), Filipiny (146), Meksyk (120), Pakistan (115), Rosja (109), Algieria (106), Indie (95), Somalia (75), Syria (67) I Brazylia (62). Jedną z najskuteczniejszych metod minimalizowania ryzyka dla dziennikarzy są szkolenia z metod pracy w niebezpiecznych warunkach.

Anthony Bellanger, sekretarz generalny IFJ powiedział: "Najważniejszym warunkiem bezpieczeństwa pozostaje staranne planowanie działań, niemniej żaden pracownik mediów na świecie nie powinien być pozbawiony dostępu do przyzwoitego i kompleksowego systemu ubezpieczeń.

W nowym pakiecie ubezpieczeń oferowanych przez IOMA Insurance, powiązanym z Lloyd’s of London, ochrona ubezpieczeniowa rozpoczyna się już od € 12 tygodniowo dla sumy ubezpieczenia w wysokości € 100,000. Ubezpieczenie można wykupić online tutaj.

Posiadacze International Press Card IFJ (wydawanych przez SDP), uprawnieni są do zniżki w wysokości 10% na wszystkie polisy "Insurance for Journalists ".