Europejska Federacja Dziennikarzy ogłasza konkurs na materiał wideo z własnym pomysłem na przeciwdziałanie mowie nienawiści w mediach.

Konkurs skierowany jest do dziennikarzy, studentów dziennikarstwa oraz do osób aktywnie korzystających z mediów społecznościowych. Aby wziąć udział w konkursie trzeba zarejestrować się tutaj w terminie do 15 stycznia 2017. Każdy, kto się zarejestruje otrzyma link do DropBox. Materiał wideo o długości minimum 1 minuta, maksimum 2 minuty, ilustrujący własny pomysł na to, jak media i dziennikarze mogą przeciwdziałać negatywnym stereotypom i mowie nienawiści, musi być zamieszczony na DropBox do 15 lutego 2017 roku. Materiał może być nagrany w dowolnym języku, ale z napisami w języku angielskim. Format: MOV, MPEG4, MP4, AVI, WMV, MPEGPS, FLV, 3GPP lub WebM.

Autorzy pięciu najlepszych materiałów zostaną zaproszeni do udziału w warsztatach Media Against Hate, które zostaną zorganizowane w 2017 roku oraz w konferencji, która odbędzie się w marcu 2018 roku. Wybrane prace będą zamieszczone na stronie Media Against Hate. Tam też można znaleźć więcej informacji na temat konkursu i na temat całego projektu.