Redakcje i dziennikarze protestują przeciw projektowi nowych zasad pracy przedstawicieli mediów w Sejmie i Senacie. Redakcje będą mogły akredytować na stałe w Sejmie maksymalnie dwie osoby a rozmowy z politykami przeprowadzane mają być głównie w nowo utworzonym centrum medialnym.

Akcję #DzieńBezPolityków zainicjował Press Club Polska. W piątek (16 grudnia) wzięło w niej udział ok. 30 redakcji. Stacje telewizyjne (TVN24, Polsat News, Nowa TV i Superstacja ) i rozgłośnie radiowe (TOK FM, RMF FM, Radio ZET i Radio Eska) deklarują, że tego dnia w programach nie będzie u nich żadnych polityków. Portale informują na głównych stronach o proteście i zapowiadają ograniczenie informacji z pracy Sejmu.

W prasie przyjęto zróżnicowane formy protestu - "Fakt” zamazuje twarze polityków na fotografiach czarnym mazakiem a "Dziennik Gazeta Prawna" i "Puls Biznesu" opublikowały informację o akcji i w ramach protestu nie publikują materiałów o pracach Sejmu.

Do protestu dołączyli także fotoreporterzy "Forum Polskiej Agencji Fotografów" : Jakby się Wam trafił dzisiaj polityk to od pasa w dół..... - apelował na FB krakowski fotoreporter Marek Lasyk do fotografujących kolegów.

W akcji #DzieńBezPolityków biorą udział m.in. ”, „Fakt”, „Super Express” , „Gazeta Wyborcza”, „Puls Biznesu, „Dziennik Gazeta Prawna”, „Rzeczpospolita”, dzienniki Grupy Polska Press; tygodniki - „Newsweek”, „Wprost”, „Tygodnik Powszechny”, portale internetowe - Grupa Onet, Grupa WP, Wyborcza.pl , Gazeta.pl, Fakt24.pl, Rp.pl; stacje telewizyjne - TVN24, Polsat News, Nowa TV i Superstacja; rozgłośnie radiowe - TOK FM, RMF FM, Radio ZET i Radio Eska; tygodniki - „Newsweek”, „Wprost”, „Tygodnik Powszechny” i „Najwyższy Czas!”.

Swoje stanowisko przeciwko ograniczaniu możliwości pracy dziennikarzy w Sejmie zapowiedział dzisiaj Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar. Podczas spotkania z dziennikarzami przypomniał także, że już wcześniej marszałek Marek Jurek oraz Bronisław Komorowski zamierzali wprowadzić różne ograniczenia czy regulacje pracy dziennikarzy w Sejmie , ale po protestach wycofali się z nich.

We wrześniu przedstawiciele mediów przekazali do Władz Parlamentu RP list, w którym tłumaczyli, że "uderzają one w prawo obywateli do bycia informowanymi o pracach Sejmu, co jest ważnym elementem sprawowania kontroli społecznej nad władzą ustawodawczą".

AS