24 listopada br. Zarząd Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Olsztynie podczas otwartego swojego posiedzenia z udziałem członków Oddziału podjął decyzję o rekomendacji ks. red. Jana Rosłana do Rady Programowej Radia Olsztyn S. A.

Uchwałę podjęto po przeprowadzeniu tajnego głosowania z udziałem wszystkich obecnych.

Redaktor Jan Rosłan (z lewej), fot. © ISB

Jan Rosłan – rocznik 1955, dziennikarz, redaktor i wydawca olsztyński, członek SDP od 1989 roku; od 2014 – przewodniczący Komisji Członkowskiej Warmińsko-Mazurskiego Oddziału SDP.

W czasie studiów polonistycznych prezes Oddziału Klubu Dziennikarzy Studenckich, współpracownik dwutygodnika „Student” i korespondent tygodnika „itd”, współpracownik czasopism studenckich i społeczno-kulturalnych. Członek redakcji „Rezonansu”, pisma NSZZ „Solidarność” w Olsztynie (do stanu wojennego). Od roku 1983 współpracownik dwutygodnika „Posłaniec Warmiński”, potem przez siedem lat (1999-2007) jego redaktor naczelny. Przez kilka lat rzecznik prasowy Kurii Metropolitalnej Archidiecezji Warmińskiej w Olsztynie i korespondent KAI. Publicysta miesięcznika społeczno-kulturalnego SDP „Bez Wierszówki” i od 2016 roku redaktor naczelny miesięcznika regionalnego „Debata”.

ISB