Dziennikarze niemieccy są zaniepokojeni przejęciem gazety Donaukurier przez Passauer Neue Presse (PNP).  Stowarzyszenie Dziennikarzy Bawarskich (BJV) alarmuje, że ta zmiana właścicielska to kolejny krok do nadmiernej koncentracji mediów, a dla dziennikarzy Donaukurier i PNP zagrożenie utratą miejsc pracy. Niemieckie związki dziennikarskie zamierzają zorganizować protest na ulicach Passau. Akcję wspiera Europejska Federacja Dziennikarzy (EFJ).

W ciągu ostatnich lat PNP przejęło wiele niemieckich gazet lokalnych, m.in. Trostberger Tagblatt, Traunreuter Gazette,  Südostbayerische Rundschau , Reichenhaller Tagblatt i Freilassinger i kontroluje obecnie tytuły, których łączny nakład wynosi w Niemczech 240 000 egzemplarzy. Zdaniem Federacji Dziennikarzy Niemieckich (DJV) warunki pracy, dla dziennikarzy gazet należących do Passauer Neue Presse, są niekorzystne  -   nie ma żadnych umów zbiorowych, a PNP odmawia udziału w ich negocjacjach. Organizacje dziennikarskie obawiają się, że po przejęciu Donaukurier warunki pracy dla dziennikarzy jeszcze się pogorszą.

Passauer Neue Presse jest częścią Verlagsgruppe Passau, do której należy również Polska Press Grupa. W rękach Polska Press znajduje się obecnie 20 gazet regionalnych  ( Dziennik Bałtycki, Dziennik Łódzki, Dziennik Zachodni, Gazeta Krakowska, Gazeta Wrocławska, Głos Wielkopolski, Kurier Lubelski, Polska Metropolia Warszawska, Express Ilustrowany, Dziennik Polski, Gazeta Lubuska, Gazeta Pomorska, Kurier Poranny, Gazeta Współczesna, Nowa Trybuna Opolska, Echo Dnia, Gazeta codzienna Nowiny, Głos Dziennik Pomorza, Express Bydgoski i Nowości Toruńskie)  oraz 150 tygodników lokalnych. Wg danych publikowanych na stronie polskapresse.pl gazety wydawane przez Grupę Polska Press docierają codziennie do 6,3 mil Polaków.