W Narodowe Święto Niepodległości Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył nominację generalską oraz odznaczenia państwowe osobom zasłużonym w służbie państwu i społeczeństwu. Za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski został odznaczony redaktor Zenon Złakowski – działacz opozycji demokratycznej, pisarz i dziennikarz, członek honorowy naszego Stowarzyszenia.

Fot. © Andrzej Hrechorowicz / KPRP

Zenon Złakowski – rocznik 1942, absolwent Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika (1966), współpracownik Radia Olsztyn S.A. i miesięcznika społeczno-kuluralnego SDP „Bez Wierszówki”. Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich (1974-1982, 1989 - członek zwyczajny; od 2015 roku członek honorowy SDP) i Stowarzyszenia Pisarzy Polskich (od 1992 roku).

Podczas studiów na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu współpracował ze studenckim pismem „SAIF”. Po ukończeniu studiów w roku 1966 i uzyskaniu tytułu magistra filologii polskiej, pracował jako instruktor w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Olsztynie, a w latach 1969-1973 był kierownikiem Powiatowej Biblioteki Publicznej w Olsztynie. Od 1967 do 1969 roku był członkiem redakcji czasopisma literackiego „Przemiany”. W latach 1974-1985 pracował jako dziennikarz w Rozgłośni Polskiego Radia w Olsztynie (w 1982 roku po weryfikacji dziennikarzy przeniesiony z redakcji informacyjnej do literackiej); 1986-2000 – dziennikarz w dwutygodniku katolickim „Posłaniec Warmiński”. W latach 1984-1988 publikował teksty w podziemnym „Rezonansie”. W okresie 1997-1999 wydawał „Pismo” – miesięcznik Akcji Katolickiej Diecezji Warmińskiej; w roku 2000 był redaktorem naczelnym dwutygodnika „Nasz Region”. Był inicjatorem i współzałożycielem oraz redaktorem naczelnym wydawanego w latach 2006-2008 w Olsztynie miesięcznika „Krajobrazy i Spojrzenia”.

Zenon Złakowski jest autorem wielu artykułów o tematyce społecznej, literackiej i kulturalnej, publikowanych w pismach lokalnych i krajowych. W „Posłańcu Warmińskim” oprócz innych artykułów publikował felietony z cyklu „Tuż obok i bliżej”. Podobną tematykę podejmował również w Rozgłośni Polskiego Radia w Olsztynie, między innymi na początku lat osiemdziesiątych opracował cykl audycji literackich „Kto Ojczyźnie służy sam sobie służy”. Ponadto przez kilka lat w komercyjnym olsztyńskim Radiu WaMa prowadził cotygodniową audycję religijną „Źródło”, zaś od dwudziestu lat w Radiu Olsztyn prowadzi podobną, autorską audycję religijną „Który przychodzi”.

Od 1981 roku należał do NSZZ „Solidarność”; w latach 1985-1988 był aktywnym uczestnikiem Duszpasterstwa Środowisk Twórczych w Olsztynie; w okresie 1989-1890 – członek Olsztyńskiego Klubu Obywatelskiego; w latach 1988-1989 – sekretarz Zarządu Warmińskiego Klubu Katolików. Współorganizator Archidiecezjalnego Instytutu Akcji Katolickiej na Warmii i jego pierwszy prezes (1998-2001), od wielu lat członek Rady Instytutu Akcji Katolickiej Archidiecezji Warmińskiej; w okresie od 1994 do 2001 roku – organizator Kapituły „Znak Solidarności”. W latach 1998-2002 zasiadał w olsztyńskiej Radzie Miasta, a w latach 2006-2009 był członkiem Rady Nadzorczej Radia Olsztyn S.A. Poseł na Sejm X kadencji z ramienia Komitetu Obywatelskiego „Solidarność” (1989-1991) – członek sejmowych komisji: Kultury i Środków Przekazu, Spraw Zagranicznych.

Zenon Złakowski zadebiutował w „Gazecie Olsztyńskiej” wierszem „Nince” (31 lipca 1976), a w tym samym roku kilka jego utworów ukazało się w antologii młodych poetów olsztyńskich Mutacje (1976). W 1978 roku ukazał się jego debiutancki tomik poetycki Podróż udziwniona, zaś w 2003 – poezje Boży gościniec. Ponadto wydał powieści: Nim skończy się dzień (1982), Głodni łask (1988), Stało się (t. I – „Karol”, 2013; t. II – „Generał”, 2014). Jest także autorem książek publicystyczno-dokumentalnych, ważnych dla najnowszych dziejów regionu: W Olsztyńskiem bez przełomu (1992), Solidarność olsztyńska w latach 1980-1981. Próba zestawienia faktów (2000), Solidarność olsztyńska w stanie wojennym i w latach następnych (1981-1989) (2001). Opracował i wydał wspomnienia o swoim synu Macieju Złakowskim wraz z jego wierszami Zeszyt (1995) a także wraz z ks. Henrykiem Madejem publikację Kościół Chrystusa Odkupiciela Człowieka 1980-2000 (Olsztyn 2000) przedstawiającą przebieg starań o tę olsztyńską świątynię i historię jej budowy.

W latach 1985-1986 Wydział III WUSW w Olsztynie prowadził w stosunku do niego operacyjne działania (nr archiwalny 12956/I); Instytut Pamięci Narodowej przyznał mu status pokrzywdzonego.

ISB