7 października 2006 roku w centrum Moskwy została zastrzelona wybitna dziennikarka rosyjska, reporterka „Nowej Gazety” Anna Politkowska. Ciało dziennikarki i obrończyni praw człowieka z czterema ranami postrzałowymi zostało znalezione w windzie budynku, w którym mieszkała. Europejska i Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy (EFJ i IFJ) w 10 rocznicę zabójstwa Anny Politkowskiej przypominają o jej śmierci i wzywają rząd rosyjski do odnalezienia tych, którzy zlecili zabicie dziennikarki.

Zabójstwo 48 letniej Anny Politkowskiej, matki dwójki dzieci, zszokowało społeczność międzynarodową, choć za materiały pokazujące nadużycia rosyjskiej armii w czasie drugiej wojny czeczeńskiej oraz za krytykę polityków i nagłaśnianie korupcyjnych praktyk z ich udziałem, niejednokrotnie grożono jej śmiercią.

W czasie swojej kariery była przez władze rosyjskie kilkakrotnie więziona, a w 2004 roku podczas lotu do Północnej Osetii, skąd miała relacjonować atak terrorystyczny na szkołę w Biesłanie, próbowano ją otruć. Anna Politkowska miała wielu wrogów, którym mogło zależeć na jej śmierci. W dziesięć lat po zabójstwie, władze rosyjskie nadal nie są w stanie odpowiedzieć, kto je zlecił.

Po prawie 8 latach śledztwa i 2 procesach, w czerwcu 2014 roku, trzej bracia z Czeczenii oraz ich wuj, były policjant zostali skazani przez sąd w Moskwie na karę więzienia. Jednak pytanie, kto zlecił morderstwo wciąż pozostaje otwarte.

Mogens Blicher Bjerregard, prezes EFJ wspomina: "Poznałem Annę Politkowską w Kopenhadze na kilka miesięcy przed tym, jak została zamordowana. Była tak zaangażowaną i prawą dziennikarką, że od początku naszej rozmowy, wiedziałem, że rozmawiam z kimś wyjątkowym – takich dziennikarzy spotyka się raz, może kilka razy w życiu. Pamiętam, że mówiliśmy o bezpieczeństwie, ponieważ obawiałem się o jej życie. Każdego roku ta data, 7 października, przypomina mi jak ważne jest zapewnienie dziennikarzom bezpieczeństwa, gdyż potrzebujemy prawdy, którą dać nam mogą dziennikarze tacy jak Anna Politkowska. "