Akademia Solidarności oferuje młodym dziennikarzom w wieku do 30 lat udział w warsztatach, które wzbogacą ich umiejętności, powiększą sieć znajomości i poszerzą spojrzenie na sprawy bałtyckie.

Tygodniowe seminarium to międzynarodowy projekt mający "inspirować i wspierać rozwój młodych elit intelektualnych". Podczas warsztatów i wykładów uczestnicy będą mogli poszerzyć swoją wiedzę o geopolityce, a zwłaszcza o Regionie Morza Bałtyckiego. Dialog tego rodzaju, rezultaty tego projektu, jak również przyszłe prace realizowane przez uczestników mogą odgrywać kluczową rolę we wczesnym rozpoznawaniu i zapobieganiu kryzysom regionalnym.

Akademia Solidarności - Dialog Młodzieży Morza Bałtyckiego 2016 to wspólny projekt Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku i Rady Państw Morza Bałtyckiego. Organizatorzy zapraszają 16 młodych dziennikarzy z krajów Regionu Morza Bałtyckiego do udziału w trzynastej edycji Akademii, która będzie mieć miejsce w Gdańsku i w Kaliningradzie od 13 do 20 listopada 2016 r. Organizatorzy pokrywają koszty podróży i pobytu w Gdańsku i w Kaliningradzie.

Termin zgłoszeń upływa 23 września 2016 r., językiem roboczym będzie angielski.

Więcej informacji o projekcie dostępnych jest na stronach: http://www.ecs.gda.pl/title,Solidarity_Academy,pid,556.html ;http://solidarityacademy.eu/#about.

isb