Już na dniach zejdzie z maszyn drukarskich kolejna edycja „Bez Wierszówki”. Najnowszy numer, na wrzesień i październik, przyniesie ze sobą bogactwo treści...

Edycję otworzą informacje z życia naszego Stowarzyszenia, w tym między innymi – zapowiadana w poprzednim numerze – relacja z uroczystości nadania tytułu doktora honoris causa UWM członkowi honorowemu SDP Erwinowi Krukowi.

Przybliżając zawartość czasopisma, może w telegraficznym skrócie: refleksje wokół nowej konstytucji snuje Henryk Falkowski, o latach polskiej transformacji pisze Jacek Wegner, nad przyszłością książki i czytelnictwa zastanawia się Jerzy Okuniewski, zaś powakacyjne refleksje o podróżowaniu kreśli Wojciech Goljat. Ponadto teksty naszych felietonistów: Witolda Gadowskiego, Jerzego Jachowicza, Krzysztofa Kłopotowskiego, Wojciecha P. Kwiatka, Marka Palczewskiego, Jana Rosłana, Stefana Truszczyńskiego; korespondencje: Elżbiety Królikowskiej-Avis z Anglii i Joanny Paszkiewicz-Jägers z Holandii.

W ramach wywiadów, Andrzej Zb. Brzozowski rozmawia z Piotrem Niczyperowiczem – twórcą, redaktorem naczelnym i wydawcą portalu „Express.Olsztyn.pl”, tegorocznym laureatem Nagrody Wolności Słowa, przyznanej po raz pierwszy w ramach Konkursu im. Seweryna Pieniężnego; Błażej Torański z Wojciechem Reszczyńskim o rocznicy powstania programu informacyjnego „Teleexpress”, a Monika Szczygło z aktorem Mirosławem Baką („Aktorstwo ma wiele z psychologii”).

Mamy także coś o Legii Cudzoziemskiej autorstwa kaprala podchorążego Stefana Truszczyńskiego („Legalni legioniści”), a w dziale związanym ze sztuką prof. Tadeusz Brzeski przybliża postać Andriolliego. W najnowszej edycji także pierwsza część wspomnień Antoniego Soduły o Marcu 1968 w Łodzi.

Już dziś zapraszam do lektury...

Redaktor naczelny