Fundacja Azja-Europa (ASEF) organizuje w terminie 4-7 października 2016 w Madrycie warsztaty dla dziennikarzy na temat “Kontakty między mediami z Azji i Europy: współpraca w zakresie dziennikarstwa internetowego”. Warsztaty dla dziennikarzy są rezultatem rekomendacji okrągłego stołu wydawców 8th ASEF Editors’ Roundtable, oficjalnego wydarzenia tegorocznego szczytu ASEM11 (11th Asia-Europe Meeting Summit) w Ułan Bator w Mongolii.

Warsztaty odbędą się w Casa Asia. Koszty podróży i zakwaterowania ponoszone są przez organizatorów. Aplikacje dostępne na stronie www.asef.org wysyłać można do poniedziałku 29 sierpnia 2016 roku.

Asia-Europe Foundation (ASEF) utworzona została w 1997 r. przez uczestników dialogu Asia-Europe Meeting (ASEM). Jej celem jest promowanie kontaktów pomiędzy społeczeństwami Azji i Europy oraz rozwoju wzajemnego zrozumienia. Działalność fundacji finansowana jest ze składek krajów członkowskich (Polska wnosi regularnie składkę w wysokości 50 000 EUR) , a także dobrowolnych wpłat instytucji prywatnych. Siedzibą ASEF jest Singapur.