W środę, 8 czerwca, członkowie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, red. Elżbieta Królikowska-Avis i red. Adam J. Socha zostali odznaczeni przez Prezydenta RP za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce.

Elżbietę Królikowską-Avis uhonorowano Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, Adama Jerzego Sochę – Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Foto: © Wojciech Kozioł

Oprócz dziennikarzy SDP Ordery otrzymało ponad 30 działaczy, w tym siedmioro (Andrzej Biliński, Zbigniew Baranowski, Bohdan Błażewicz, Dariusz Perenc, Zygmunt Grzesiak, Lidia Kubiczek, Sławomir Olek) – pośmiertnie.

Listę odznaczonych otwierał Krzysztof Wyszkowski – współzałożyciel Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, uczestnik strajku sierpniowego w Stoczni Gdańskiej im. Lenina w 1980, sekretarz redakcji „Tygodnika Solidarność”, niezależny obserwator obrad „Okrągłego Stołu”, doradca premierów Jana K. Bieleckiego i Jana Olszewskiego, publicysta m. in. „Tygodnika Solidarność” i „Gazety Polskiej” – któremu prezydent Duda przyznał Krzyż Wielki Orderu Odrodzenia Polski.

Foto: © Grzegorz Jakubowski / KPRP

Prezydent dziękował działaczom opozycji za przybycie do Pałacu Prezydenckiego, „aby odebrać to skromne podziękowanie od Rzeczypospolitej” za swoją działalność. Jak dodał, „przede wszystkim za tę działalność w latach siedemdziesiątych, osiemdziesiątych, ale także często i późniejszych”. – Dziękuję za niezłomność w tym zakresie, dziękuję za głoszenie prawdy bez strachu i bez obawy, często mimo procesów sądowych. [...] Dziękuję, że macie państwo cały czas solidarność w sercu, w tym najbardziej prawym i prawdziwym tego słowa znaczeniu – dodał Andrzej Duda.

Ireneusz St. Bruski