Ukazała się nowa edycja czasopisma społeczno-kulturalnego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich „Bez Wierszówki”.

Obecny numer jest ostatnim wydaniem w bieżącym roku, podwójnym na listopad i grudzień. Jak zwykle, numer otwierają aktualności z życia naszego Stowarzyszenia, m. in. relacje z III Polsko-Ukraińskiego Forum Dziennikarzy w Kazimierzu Dolnym, Ogólnopolskiej Pielgrzymki Dziennikarzy na Jasną Górę oraz bieżące informacje z oddziałów. Szczególne miejsce w nowym wydaniu „Bez Wierszówki” zajęły teksty o Władysławie Gębiku (1900-1986) z okazji odsłonięcia Tablicy upamiętniającej jego osobę w Olsztynie.

Na 64 stronach nowej edycji czytelnicy znajdą kilka wywiadów, między innymi z aktorką Anną Dymną, dziennikarką radiową Moniką Szczygło, artystką kaligrafii Ewą Landowską, która na zlecenie kancelarii Sejmu przygotowała ręcznie przepisany egzemplarz Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, który mogliśmy publicznie zobaczyć podczas zaprzysiężenia Prezydenta Polski 6 sierpnia br.

W numerze również korespondencje z Holandii, Anglii i Grecji. Kolejny odcinek artystycznych wędrówek prof. Tadeusza Brzeskiego („Najsłynniejszy malarz Rzymu”), a w cyklu: „Poezja i poeci” o ks. Janie Pietrzyku pisze Zenon Złakowski. Ponadto dr Piotr kardela (IPN, SDP) omawia działania Służby Bezpieczeństwa wobec olsztyńskich mediów w latach 1970-1990.

Znajdziemy także stałe działy (Temida contra dziennikarze, Sztuka pisania - sztuka czytania, Lektury medioznawcy, Film, Okiem satyryka) oraz teksty stałych felietonistów – Teresy Bochwic, Elżbiety Królikowskiej-Avis, Marka Palczewskiego, Stefana Truszczyńskiego, Jacka Wegnera.

Serdecznie zapraszam do lektury - kliknij aby pobrać nowy numer...

Ireneusz St. Bruski