Pierwszy w tym roku numer Forum Dziennikarzy powinien sprawić sporą przyjemność nie tylko amatorom ciekawych tekstów, ale i pięknych portretów. Danuta Węgiel potrafi jak mało kto fotografować ludzi pióra, sceny, estrady. Specjalnie dla nas przygotowała galerię z portretami takich tuzów jak Ewa Lipska, Czesław Miłosz, Marcin Świetlicki, Jan Peszek, Wojciech Pszoniak, Andrzej Stasiuk czy (okładkowy) Jerzy Turowicz.

Drugi powód, by Forum nabyć, to wybór tekstów nagrodzonych w naszym, najbardziej prestiżowym, konkursie dziennikarskim w Polsce.  Znajdziemy tu miedzy innymi piękny wywiad Barbary Gruszki-Zych z Wojciechem Kilarem. Będzie okazja, by sobie przypomnieć, że już pod koniec maja Dawid Tokarz w „Pulsie Biznesu” opisał na czym polegał przekręt z Amber Gold. Polecamy także nagrodzony esej Bronisława Wildsteina „Polska, antysemityzm, lewica”. Jako że laur SDP za 2012 rok trafił w jakże szacowne ręce prof. Walerego Pisarka, nie mogło w numerze zabraknąć rozmowy z laureatem.

Co poza tym? Minęło 20 lat od przyjęcia ustawy, która skutecznie spetryfikowała polski rynek medialny. Warto spojrzeć wstecz, przypomnieć sobie gdzie tkwią źródła patologii i przyczyny pęknięcia o którym mowa. Pisze o tym Jolanta Hajdasz. Ta refleksja potrzebna jest także, by przypomnieć jak bardzo potrzebny jest nam nowy akt prawny, adekwatny do zmian, jakie zaszły w świecie i w Polsce. 20 lat dla mediów to epoka.

Otwieramy w Forum dyskusję o ograniczaniu wolności wyrażania opinii w Polsce. Zdaniem przywoływanych w tym numerze przez Wiktora Świetlika prawniczych autorytetów nie ma z nią problemu bo „jest gdzie pisać”, zaś utyskiwania na słynny artykuł 212 KK to „przejaw dążenia do anarchizacji”. Na szczęście praktyka orzekania przy pozwach wobec dziennikarzy skutecznie tej anarchizacji przeciwdziała – można dodać z przekąsem. A serio - rozmowa z prof. Ireneuszem Kamińskim pokazuje, że mamy dziś z wolnością słowa poważny problem. Co najgorsze, zaczynamy obecny stan uważać za normalny. I to jest dopiero powód by bić na alarm.
W numerze także Błażej Torański wspomina Teresę Torańską, w części futurystycznej prognoza medialna na 2013 rok Marka Palczewskiego, a w historycznej – o tym jak lżyli się i… godzili na balach dziennikarze w II RP ( świetny tekst Jana Rogóża).

Miłej lektury!

Piotr Legutko