Nowy numer „Forum Dziennikarzy” jest w dużej mierze zapisem emocji i przemyśleń, jakie towarzyszyły obradom Nadzwyczajnego Zjazdu SDP. Komentarzem do gorących dyskusji, głównie wokół sytuacji mediów publicznych i regionalnych.

Zjazd, który odbył się w ostatni weekend kwietnia w Kazimierzu Dolnym pokazał, że SDP to środowisko, które chce być traktowane poważne. Domagamy się, by nasz głos w sprawie opłakanej kondycji mediów publicznych został wreszcie wysłuchany. Nie godzimy się na upadek regionalnej prasy. Upominamy się o respektowanie w codziennej praktyce funkcjonowania radia i telewizji (bez względu na ich status prawny) standardów, bez których nie ma mowy o sprawnie działającej demokracji. Deklarujemy gotowość aktywnego udziału w budowaniu nowego ustroju mediów.

Warto polecić w tym numerze ciekawą wymianę argumentów na temat autoryzacji (Ewa Łosińska i Marcin Wolski). To także swoista dogrywka gorących sporów, jakie na ten temat toczyły się w trakcie zjazdu.

Bohaterem kilku tekstów jest Juliusz Braun, dziś już były prezes TVP. Żaden z padających w „Forum” argumentów nie stracił jednak na aktualności po wyborze nowego zarządu, bo też nic nie wskazuje, by poza personaliami coś miało się tego lata w TVP zmienić.

W najnowszym, drugim w tym roku numerze „Forum Dziennikarzy” prezentujemy zarówno dokumenty zjazdowe, jak i opinie jego uczestników. I już tradycyjnie, zapraszamy do dyskusji nad nimi na naszym portalu.

Piotr Legutko

Redaktor naczelny