W Radiu ZET ruszyło nowe pasmo pod tytułem… „Uważam ZET”. Wprawdzie sprzedaż „Uważam Rze” i „Rzeczpospolitej” spada na łeb na szyje, ale liczba zmutowanych tytułów, które mogą się kojarzyć rośnie. Co ciekawe o ile „W Sieci/Sieci”, kojarzące się tak sobie, zostało przez właściciela Presspublici pozwane do sądu, to na razie nic nie słychać w sprawie podobnych działań w stosunku do nadawcy radiowego. Dla gotowych zaryzykować mam kilka propozycji. „Nic Nie Uważam” – miesięcznik dla konformisty czerpiący również z niegdysiejszej popularności tygodnika „Nie”. „Uważam” – pismo dla młodzieży popularyzujące edukację seksualną, czy „Rzecz Nie Pospolita” – magazyn zjawisk paranormalnych.

Prawdziwym przebojem minionego tygodnia był felieton Szymona Hołowni we „Wprost”, który w tymże „Wprost” nie został wydrukowany. Natomiast została opublikowana polemika z tym felietonem, która w dużym stopniu polegała na cytowaniu oryginalnego tekstu. Redakcja obszernie przytaczając poglądy Hołowni wyjaśniła, że nie mogła ich opublikować, bo są sprzeczne z poglądami redakcji. Niestety nie wyjaśniono dlaczego w ogóle trzymano w zespole felietonistę, o którym wiedziano jak „sprzeczne” ma poglądy. Być może jest to nowy trend, który dopiero się rozwinie. Redakcje będą zamawiać teksty, których nie będą publikować, ale za to wąska grupa redakcyjna będzie pisać polemizujące z nimi wyjaśnienia. Jednorazowo taki sposób okazał się ciekawy, a na dłuższą metę mógłby okazać się tani, co niewątpliwie zainteresuje wydawców i nadawców.

O tym jak ważne są w zarządzaniu mediami oszczędności przypomniał nam prezes TVP. Zapowiedział utworzenie Telewizyjnej Agencji Informacyjnej, która będzie przygotowywała materiały dla TVP Info i wszystkich programów informacyjnych TVP1 i TVP2. Ma być „taniej” (zwolnienia) i „lepiej”. To rozwiązanie wprawdzie do złudzenia przypomina rozwiązanie istniejące przed kilku laty, z którego zrezygnowano, bo okazało się niezupełnie tańsze i lepsze, ale prezes Braun podkreśla, że „nie jest to odwzorowanie pomysłu sprzed lat”. Jak widać nie tylko w sferze tytułów radiowych i prasowych, ale także w zarządzaniu mamy deficyt nowych pomysłów.

Przy okazji Juliusz Braun zapowiedział, że dzięki cyfryzacji sygnału naziemnego regionalne oddziały TVP będą nadawać własny program przez 18 godzin na dobę. Niestety szef publicznej telewizji nie wyjaśnił jak oddziały mają nadawać ten wielogodzinny program skoro już dziś nie mają pieniędzy na zapełnienie trzygodzinnego pasma. Żeby jednak moja krytyka była bardziej konstruktywna udzielę rady czerpiącej z ducha naszych medialnych czasów. Proponuję, by program zapełnić niekończącym się pochodem reporterów przez emisyjne studio, którzy będą opowiadać (tak popularny stand up) co mogliby nakręcić gdyby redakcja miała na to pieniądze. Pomiędzy wystąpieniami reporterów mógłby wystąpić dyrektor oddziału informując widzów, czy materiał (gdyby oczywiście powstał) byłby zgodny z linią redakcyjną.

TVP zapowiedziała też, że 15 kwietnia ruszy nowy kanał TVP Rozrywka. Tu przynajmniej nie będzie problemów z zapełnieniem ramówki, bo jak widać rozrywki w naszym medialnych światku nie brakuje. Niestety czasami wcale nie jest śmiesznie, a jedynie strasznie. KRRiT ukarała właśnie TVN za nadanie kilku „Rozmów w toku”. Audycje wyemitowano w godzinach popołudniowych z oznaczeniem dopuszczalności dla dwunastolatków. Oto przykładowe tytuły: „Po co talent, po co szkoła – ja pozować będę goła” lub „Na randkach spotykam samych zboczeńców”. A oto zapis fragmentu:

Ewa Drzyzga: Ewa w sprawie pozowania nago nie może liczyć na swojego chłopaka, ale ma pełne poparcie swojej mamy, która uważa, że jest to niepowtarzalna szansa na sukces. Poznajmy Stasię… Rozumiem, że z dumą będziesz pokazywała zdjęcia córki na rozkładówce koleżankom?

Gość: Skoro jej się to podoba, czemu nie, niech spróbuje

Ewa Drzyzga: Co ci ta rozkładów da?

Dziewczyna: Mnie kręci głównie pokazać siebie. Chcę się podzielić sobą.

Ewa Drzyzga: Czyli tobie nie chodzi o pieniądze, tylko o szczęście drugiego człowieka?

Dziewczyna: Tak.

Wybrane fragmenty to część light. Zainteresowanych fragmentami hard zapraszam na stronę KRRiT.

Miłej lektury.

Andrzej Kaczmarczyk