Sto lat temu, 8 listopada 1917 roku, urodził się w Olsztynie, od 1920 roku mieszkał w Bydgoszczy. Był prozaikiem, dziennikarzem i reportażystą. Po II wojnie światowej żył na emigracji; od roku 1952 pracował jako dziennikarz Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa. Jako były więzień niemieckich obozów koncentracyjnych, często poruszał w swej literackiej twórczości problematykę polsko-niemieckich obrachunków historycznych.

Równo w setną rocznicę urodzin Tadeusza Nowakowskiego (1917-1996), żurnaliści Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich Pomorza i Kujaw, na czele z prezes Oddziału panią Anetą Nowak, uczcili jego pamięć; na bydgoskim cmentarzu przy ul. Zaświat złożyli kwiaty i zapali znicze.

fot. Anita Nowak / SDP Bydgoszcz

To jedno z licznych wydarzeń, wpisujących się w obchody Roku Tadeusza Nowakowskiego, ogłoszonego przez nasze Stowarzyszenie w 2017 roku. Inicjatywa – co nie może dziwić – wyszła od żurnalistów z miasta, które red. Nowakowski rozsławił na świecie, zwłaszcza wśród słuchaczy wolnego głosu RWE, przybierając pseudonim „Tadeusz Olsztyński”.

Olsztyn i Bydgoszcz, te dwa miasta – szczególnie bliskie pisarzowi i dziennikarzowi – obdarzyły go godnością Honorowego Obywatelstwa (Olsztyn 10 września 1991, Bydgoszcz – 27 września 1993 roku). Jednak w Olsztynie, w odróżnieniu od Bydgoszczy, zmarły w 1996 roku red. Nowakowski nie doczekał się do dzisiaj ulicy swego imienia, stąd też w bieżącym roku Warmińsko-Mazurski Oddział SDP wystąpił z taką propozycją do władz regionu.

11 września prezes Oddziału wystosował pismo do wojewody warmińsko-mazurskiego, w którym zwrócił się z prośbą o uwzględnienie w planach zmian nazw ulic w Olsztynie tej postaci. W piśmie m. in. stwierdzono: „Wydaje się, że najlepszą propozycją byłoby nadanie imienia Tadeusza Nowakowskiego ulicy Wyzwolenia (o ile będzie kontynuowana procedura zmiany nazwy), przy której rodzina Nowakowskich mieszkała do 1920 roku. […] Żurnaliści Warmii i Mazur uważają, że nazwanie ulicy Jego imieniem będzie wyrazem wdzięczności za to, co zrobił dla Polski żyjąc na emigracji i pracując jako dziennikarz Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa”.

Z innych wydarzeń, które wpisały się w upamiętnienie Tadeusza Nowakowskiego, warto wspomnieć m. in. „Czytanie Nowakowskiego” na bydgoskim Szwederowie (dzielnicy, w której Nowakowski zamieszkał jako dziecko) z udziałem młodzieży, artystów, przedstawicieli władz samorządowych oraz mieszkańców. Natomiast w Olsztynie odbyła się konferencja naukowa, w której wzięli udział naukowcy z Białegostoku, Bydgoszczy, Gdańska, Olsztyna i Warszawy.

fot. Anita Nowak / SDP Bydgoszcz

isb