Media mamy na każdym kroku. Do wyboru do koloru. Ale paradoksalnie w rzeczywistości postprawdy, fake newsów, informacja naprawdę jest na wagę złota.

Zostałem niedawno zaproszony na konferencję związaną z projektem pod intrygującą nazwą „Informacja na wagę złota”. Organizująca do Fundacja Rozwoju Gospodarki i Innowacji im. Eugeniusza Kwiatkowskiego postawiła sobie za cel zwiększenie aktywności obywatelskiej mieszkańców Lubelszczyzny i poprawę komunikacji z instytucjami samorządowymi. W osiągnięciu tego celu ma pomóc niezależny portal obywatelski – wLubelskim.pl.
Nie trzeba być specjalnym znawcą tematu,  by zauważyć, że jest to serwis informacyjny o nieskomplikowanej strukturze. Mamy w nim działy: region, kraj, świat, gospodarka, opinie. Do tego dochodzą elementy dodatkowe takie jak sonda i kalendarium historyczne.
Niezbyt tego wiele, ale biorąc pod uwagę lokalne potrzeby, jest to zupełnie wystarczające do zaspokojenia informacyjnego czytelników z województwa. Pod warunkiem, że te elementy będą rozwijane i ulepszane. Bo jeśli chodzi o strukturę, przejrzystość, układ graficzny – serwis wydaje się być atrakcyjny.
Prostota jest atutem tego portalu. Potrzebna jest natomiast atrakcyjniejsza  zawartość, dzięki której wLubelskim.pl mógłby się stać ważnym i cenionym źródłem informacji o regionie. Siłą portalu wLubelskim.pl nie tylko może, ale i musi być jego lokalność. Dużych informacyjnych portali informacyjnych mamy bowiem zatrzęsienie, więc lokalność treści może, a właściwie powinna być kluczem do sukcesu tego dziennikarskiego projektu.
Parafrazując słowa jednego z uczestników tej konferencji, świat medialny, tak ogromny przecież, należy wypełniać treścią i robić to powinni nie tylko dziennikarze, ale także zwykli obywatele. Do tych słów dodał bym jeszcze to, że media wypełniać należy treścią atrakcyjną,merytoryczną, ale przede wszystkim prawdziwą.
Nie tak dawno Wiktor Świetlik w jednym z programów telewizyjnych stwierdził, że używając sformułowań typu fake news, tak naprawdę oswajamy kłamstwo i manipulację. I – o zgrozo! - z lubością czynią to dziennikarze, czyli ci, którzy powinni stać na straży prawdziwości i rzetelności przekazu informacyjnego.
Może więc warto zrezygnować z panującej mody. Bo kłamstwa nie można relatywizować, ubierać z ładne słowa i de facto promować. Należy je piętnować nazywając po imieniu. Bo dzisiaj, w rzeczywistości postprawdy, fake newsów, informacja naprawdę jest na wagę złota.
Tomasz Nieśpiał