Najnowszy weekendowy magazyn ‘Plus-Minus’ - ‘Rzeczpospolita’ przynosi blok tekstów nt upadku komunizmu w krajach Europy Środkowej i Wschodniej w 1989 roku. W jednym z tekstów tego bloku red. Konrad Kołodziejski w artykule ‘Sterowana rewolucja’ pisze m.in. ‘Zastanawiające jest, że komunizm upadł nagle, z zaskoczenia. Że nikt się tego nie spodziewał’. Tak na prawdę to zastanawiające jest co innego – dlaczego red. Kołodziejski, a także inni autorzy tekstów w ‘Plus-Minus’ - ‘Rzeczpospolita’ o wydarzeniach 1989 roku, powtarzają politycznie-poprawne bzdury, że po pierwsze rzekomo ‘nikt się tego nie spodziewał’ i ‘jakoś tak to wszystko samo się stało’, a po drugie wszystko to co działo się w krajach Układu Warszawskiego było ‘od samego początku zaplanowaną przez Kreml i sterowaną z Moskwy, kontrolowaną rewolucją’?

Doprowadzenie do upadku komunizmu i Związku Sowieckiego określanego jako ‘Imperium Zła’ wpierw zapowiedział, a następnie przeprowadził prezydent USA Ronald Reagan, który metodycznie, w sposób zaplanowany i krok po kroku przeprowadził operację ‘zazbrojnenia’ na śmierć Sowieckiej Rosji – m.in. przez wsparcie dla afgańskich mudżahedinów, przyspieszenie wyścigu zbrojeń (system SDI czyli tzw. ‘Gwiezdne Wojny’) wraz z równoczesną i skoordynowaną z Arabią Saudyjską operacją gwałtownej obniżki cen ropy naftowej, a co za tym idzie, i gazu ziemnego. Wszystko to było wielokrotnie opisywane i publikowane – zob. np. książkę ‘Victory czyli zwycięstwo’ Petera Schweizera.

Amerykański wkład w dzieło upadku Układu Warszawskiego i Związku Sowieckiego jest wspomniany w tekście Kołodziejskiego tylko raz, i tylko mimochodem: ‘Istnieją poszlaki, że Sowieci już w 1984 roku próbowali się porozumieć z Amerykanami w sprawie zakończenia wyniszczającego ich gospodarkę wyścigu zbrojeń’. Cała reszta to nieustanne powtarzanie, iż wszystko – upadek komunizmu, ruchy pro-demokratyczne i pro-wolnościowe w krajach Układu Warszawskiego, wybory i zmiana władzy, etc. - było zaplanowane i przeprowadzone przez wszechmocny Kreml. Tylko zapomina się, iż działania Moskwy – faktycznie podejmowane lepsze czy gorsze próby zarządzania procesem upadku i destrukcji Układu Warszawskiego i Związku Sowieckiego - były w tym przypadku jedynie SKUTKIEM aktywnego, zaplanowanego i świadomego działania ze strony prezydenta USA Ronalda Reagana.

Ale jak widać, legenda o ‘reformatorze Gorbaczowie’ i ‘wszechmocnym Kremlu’ żyje swoim własnym bujnym życiem – czy to w Polsce, czy też w Zachodniej Europie, czy także w samych Stanach Zjednoczonych: 'Nawet oświadczenie ostatniego ministra spraw zagranicznych ZSRR z okresu komunistycznego Bessmiertnycha, złożone, mówiąc nawiasem, w USA na Uniwersytecie Princeton, że Strategiczna Inicjatywa Obronna prezydenta Reagana (SDI, znana jako gwiezdne wojny) przyspieszyła upadek ZSRR, nie zostało powtórzone przez ani jedną amerykańską gazetę.' – Aleksander Bessmertnykh, comments at Princeton University conference "a Retrospective on the End of the Cold War", Feruary 23, 1993. (za: 'Moskiewski Proces - Dysydent w archiwach Kremla' - Władmir Bukowski, str. 600 - Oficyna wydawnicza VOLUMEN 1998).

Warto o tym pamiętać także dziś, gdy tak często mówi się o rzekomo ‘dokładnie zaplanowanych i precyzyjnie przygotowywanych przez Moskwę od samego początku’ inwazjach na Ukrainę - Krym i Donbas – działaniach, które były jedynie desperacką i pospieszną REAKCJĄ władz Rosji na ukraińską Rewolucję Majdanu i obalenie przez Ukraińców rządów pro-moskiewskiego pupilka Kremla, prezydenta Wiktora Janukowycza.

Władz Rosji nie należy oczywiście lekceważyć, tak jak to robiły przez ostatnie lata  bezmyślne i oportunistyczne rządy krajów Europy Zachodnie czy naiwni i aroganccy liderzy USA, ale władców Kremla nie należy także przeceniać i twierdzić, iż ‘wszystko zostało dokładnie zaplanowane w Moskwie’ - bowiem prowadzi to jedynie do nastrojów panikarskich i kapitulacyjnych. Władcy Kremla oczywiście mają w zanadrzu różne gotowe scenariusze, plany i warianty wydarzeń, ale bardzo często muszą też, gorączkowo improwizując, pospiesznie reagować na takie niezaplanowane wydarzenia, jak wybór bardziej zdecydowanego papieża takiego jak Jan Paweł II czy amerykańskiego prezydenta w rodzaju Ronalda Reagana, czy też na powstanie takich niezależnych, wolnościowych ruchów społecznych i obywatelskie takie jak polska ‘Solidarności’ czy ukraiński Majdan.

I wtedy Moskwie pozostaje wtedy tylko taki uruchomienie innego ‘gotowego planu’ - w rodzaju 'reformatora’ takiego, jak Michaił Gorbaczow - likwidatora i zarządcy masy upadłościowej po imperium.