Światowe Dni Młodzieży dobiegają końca. Ostatnie chwile we wspólnocie pielgrzymów w Krakowie, i w tej szerszej, obejmującej cały świat za pomocą mediów. Ostanie słowa i gesty Papieża. Po tych dniach zostaną niezwykłe przeżycia, papieskie homilie oraz niezliczone artykuły, książki i opracowania. Dla tych, którzy osobiście wzięli udział pozostaną znajomości i przyjaźnie, i pamięć niezwykłych przeżyć zarówno na krakowskich Błoniach, na Franciszkańskiej 3, Kampusie Miłosierdzia w Brzegach i w tylu miejscach Polski, gdzie młodzi z całego świata trafili jeszcze przed Krakowem. Pozostanie również niewielka pamiątka, zwłaszcza dla młodych z Warmii i Mazur – karki pocztowe przygotowane przez Filatelię Maltańską i Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich.

Na pierwszej z kartek zaprezentowano sylwetkę papieża Franciszka na tle wież kościoła Mariackiego w Krakowie i bazyliki w Gietrzwałdzie, na drugiej w tle pojawił się szczyt sanktuarium jasnogórskiego.

Postać św. Jana Pawła II – inicjatora Światowych Dni Młodzieży – znalazła się na trzeciej kartce upamiętniającej etap jasnogórski papieskiej pielgrzymki.

Na wszystkich karkach pojawiło się logo ŚDM, a także hasło „Do źródeł miłosierdzia”.

Karki związane z etapem krakowskim zostały przesłane pocztą kurierską z Gietrzwałdu do Krakowa, z etapem jasnogórskim zaś do Częstochowy, gdzie ostemplowano je datownikami Poczty Polskiej: Kraków 1 i Częstochowa 1. Ponadto na karkach znalazł się stempel Poczty Specjalnej Filatelii Maltańskiej. Na każdej z kartek umieszczono także okazjonalne naklejki Światowych Dni Młodzieży.

Oprócz tego powstały trzy karki pocztowe związane z jasnogórskim etapem papieskiego pielgrzymowania. Na karkach przedstawiono sanktuarium i pomnik papieża Jana Pawła na Jasnej Górze i napis: „Światowe Dni Młodzieży 2016” oraz określenia wydarzeń, kolejno: „W 25. rocznicę wizyty Papieża Jana Pawła II na Jasnej Górze w Światowe Dni Młodzieży w 1991 roku”, „W 25. rocznicę Poczty Drużyny Harcerskiej »Czarna Jedynka«” i na trzeciej kartce „Uroczysta Msza upamiętniająca 1050. rocznicę Chrztu Polski, celebrowana przez Papieża Franciszka na Jasnej Górze”.

Całość okazjonalnych edycji dopełniają specjalne koperty.

Wszystkie wydawnictwa upamiętniające Światowe Dni Młodzieży 2016 opracowali: Zdzisław Szaflicki – prezes Filatelii Maltańskiej, Ireneusz St. Bruski – prezes oddziału SDP i Janusz Cejmer, w którego olsztyńskim Studiu Projekt karki pocztowe powstały.

Dla zainteresowanych zdobyciem walorów – tel. 505 691 291, e-mail: filatelia.maltanska@gmail.com.

ISB