Być może oszczędności sprawiły, że nikt już nie czuwa nad polszczyzną, która ukazuje się na antenie Polskiego Radia.

Program pierwszy Polskiego Radia, jeszcze przed nowym rokiem. Audycja na temat drugiego wydania książki Joanny Siedleckiej „Pan od poezji”. Autorka ciekawie opowiada o nowych wątkach w książce. W pewnej chwili włącza się prowadząca rozmowę redaktorka: „A w roku dwutysięcznym drugim…”

Otóż nie było roku dwutysięcznego drugiego, droga pani redaktor Polskiego Radia. Nie istnieje w języku polskim taki rok i nigdy nie istniał, o czym powinna pani wiedzieć, ale nie wie.

Polskie Radio24 już po nowym roku. Godziny przedpołudniowe. Redaktor prowadzący „dołancza” do czegoś tam. Nie wiem czy „dołanczył” czy nie, ale z pewnością nie dołączył do mówiących po polsku.

I tak dzień po dniu płynie w Polskim Radiu publicznym potok owych „som” „majom” „znajom” „dołancza”, „rozłancza” i tak dalej i to bynajmniej nie tylko ze strony zaproszonych gości, ale samych dziennikarzy. Prawdziwą zmorą jest powtarzane na okrągło określenie „unikalny”. Prymitywna gwara autorów reklamowych stała się wzorcem językowym dla dziennikarzy Polskiego Radia. Coś oczywiście może być unikatowe, czyli oryginalne, jedyne w swoim rodzaju, stanowić unikat. Unikat, a nie unikal. Litości!

Piszę o Polskim Radiu, tym z wielką tradycją, które było niegdyś wzorcem poprawnej polszczyzny. Być może oszczędności sprawiły, że nikt już nie czuwa nad polszczyzną, która ukazuje się na antenie. Nie ma kto poprawiać językowych błędów, skorygować. Ale jest i inne pytanie – kto został, czy zostaje dziennikarzem Polskiego Radia? Tego Polskiego Radia. Skąd przybywa i po jakich to szkołach? Wyższych, niższych czy całkiem średnich? Może poniżej średniej? Jakie kryteria decydują dziś o dopuszczeniu do anteny pani redaktor od „roku dwutysięcznego drugiego” czy pana redaktora od „dołanczania”?

Jarosław Warzecha

Od redakcji: Autor jest byłym dziennikarzem radiowym. W Polskim Radiu Łódź pracował 35 lat.