Helsińska Fundacja Praw Człowieka zaprasza na wykład poświęcony zabezpieczeniom powództwa w sprawach o ochronę dóbr osobistych.

Najsłynniejszym przypadkiem zastosowania zabezpieczenia powództwa w sprawach o ochronę dóbr osobistych było „aresztowanie” filmu „Amway”, który będąc przedmiotem sporu sądowego nie mógł być wyświetlany przez ponad dekadę. W roku 2010 Trybunał Konstytucyjny uznał art. 755 k.p.c. za niekonstytucyjny, bo niedostatecznie określał ramy czasowe zabezpieczenia powództwa. Skutkiem wyroku TK była nowelizacja tego przepisu. Jak funkcjonuje on obecnie? Na to pytanie odpowie wykład Mirosława Wróblewskiego dyrektora Zespołu Prawa Konstytucyjnego i Międzynarodowego w Biurze RPO „Aresztowanie słowa. O zabezpieczeniu powództwa w sprawach o ochronę dóbr osobistych”. Wykład skomentują Cezary Nazarewicz publicysta tygodnika Wprost i Jacek Tyszka sędzia Sądu Okręgowego w Warszawie.

Wykład odbędzie się 6 grudnia o godz. 17.00 na Wydziale Prawa i Administracji UW, ul. Lipowa 4, sala A 3.