Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich Fundacja Solidarności Dziennikarskiej oraz Wydawnictwo BERNARDINUM zapraszają na promocję książki Moniki Rogozińskiej „LOT KOŁO NAGIEJ DAMY” w czwartek 12 maja 2016 r. godz. 19.00 Dom Dziennikarza, ul. Foksal 3/5 w Warszawie

Spotkanie poprowadzi Krzysztof Rawa – wieloletni publicysta dziennika Rzeczpospolita

Trzęsienie ziemi, lawiny, wypadek alpinisty, akcja ratunkowa w Himalajach były zaledwie wstępem do tej prawdziwej i zaskakującej historii. Zimowa wyprawa na Nanga Parbat (8125 m) w Pakistanie na przełomie 1997/98 r. okazała się kluczem do przeszłości i przyszłości. Monika Rogozińska była na niej korespondentem dziennika Rzeczpospolita, jedyną kobietą w zespole.

Spotkanie z polskim pilotem, uczestnikiem bitwy o Anglię i Atlantyk, po II wojnie światowej latającym brawurowo w Himalajach, Karakorum, Hindukuszu (jeden z lotów opisał „The National Geographic Magazine” w 1952 r.) otworzyło opowieść o nieznanych faktach, gdy Polacy tworzyli lotnictwo w najwyższych górach świata.

Książka, historyczna i osobista zarazem, zawiera niepublikowane wcześniej dokumenty i zdjęcia z czasów wojny, fotografie miejsc trudno dziś dostępnych w Pakistanie, także wykonane z samolotów w Himalajach przez polskich pilotów.

„Tę opowieść napisałam, by ocalić od zapomnienia wspaniałych rodaków wiernych dewizie: Bóg, Honor, Ojczyzna” – napisała autorka.

*Monika Rogozińskadziennikarz, członek The Explorers Club, ukończyła polonistykę i kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Po studiach pracowała w schronisku w Dolinie Pięciu Stawów Polskich, została ratownikiem, przewodnikiem tatrzańskim. Współorganizowała zimowe ekspedycje na ośmiotysięczne szczyty i uczestniczyła w nich jako korespondent Rzeczpospolitej, radia, TVP. Organizowała i prowadziła wyprawy otwierające nowe kierunki w światowej turystyce. Współautorka książek i wystaw fotograficznych. Jest matką dwóch synów.

Partner Wydarzenia:

cid:image002.jpg@01D1AA04.DFE2F840