Klub Publicystyki Kulturalnej SDP zaprasza na pierwsze w tym roku comiesięczne spotkanie. Odbędzie się w środę, 13 stycznia 2016 r., o godz. 16.00, w Klubie „Cudzysłów" w Domu Dziennikarza, przy Foksal 3/5 w Warszawie.

Tym razem przyjadą goście z Płocka: Leszek Skierski – dziennikarz, członek SDP, autor prezentowanej książki „Niepokorna” (Książnica Płocka, 2015) oraz bohaterka jego książki – płocka poetka Wanda Gołębiewska.

Zapraszam serdecznie, życząc jednocześnie szczęśliwego 2016 roku,

- Teresa Kaczorowska, przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

*** LESZEK SKIERSKI – dziennikarz, prezes i założyciel Płockiego Koła Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Współautor opracowania faktograficznego 190 lat Teatru Płockiego (2002); autor książek: Wspomnienia Jagiellończyka (2007) o prof. Stanisławie Portalskim – polskim emigrancie, wybitnym profesorze Polskiego Uniwersytetu na Obczyźnie w Londynie; zbioru felietonów Usłyszeć Amerykę (2008) oraz dwóch książek o płockiej poetce – Wandzie Gołębiewskiej: Gdyby nie Anna Frank… (2013) i Niepokorna (2015). Autor licznych artykułów dotyczących historii lokalnych mediów oraz problemów społeczno – politycznych regionu. Przez wiele lat zajmował się publicystyką w Katolickim Radiu Płock i Telewizji Płock, w której przez dwa lata był redaktorem naczelnym Programu Lokalnego. Autor licznych artykułów i wywiadów  publikowanych w: „Życiu Płocka” (lokalne wyd. „Życia Warszawy”), „Płockiej Setce” i „Aktualnościach Teatru Płockiego”. Od 2012 roku, współpracuje z brytyjskim wydaniem miesięcznika „Gazeta Polonijna”.

*** WANDA GOŁĘBIEWSKA – polonistka, poetka i podróżniczka. Urodziła się 23 grudnia 1945 roku w Płocku, w rodzinie o silnych tradycjach wodniackich – dziadek pływał na przedwojennej berlince, a ojciec był kapitanem słynnego bocznokołowca „Traugutt”. Absolwentka płockiej „Jagiellonki” (1963) i Studium Nauczycielskiego (1966). W latach 1972–1976 studiowała filologię polską na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Autorka sześciu tomików wierszy: Na mojej ulicy (1999), W Radziwiu (2005), Nikt się nie spodziewał (2005), Po osiemnastej na Tumskiej (2006),Tam, gdzie do góry nogami (2007), Kartki z Ukrainy (2010).

Wanda Gołębiewska nie ubarwia sztucznie świata, ale w sposób poetycki uszlachetnia go. W jej twórczości literackiej znaleźć można oprócz wielkiego zachwytu nad Mazowszem, rodzinnym Płockiem i Zakrzewem, także wiele poetyckich wspomnień z podróży po: Stanach Zjednoczonych Ameryki, Ukrainie, Australii, Słowacji, Austrii i Niemczech. Największym źródłem inspiracji jest dla niej jednak przyroda. Ważnym elementem jej twórczości są też wielcy pisarze i poeci, z którymi prowadziła korespondencję, dzieląc się poetycką wrażliwością, m.in. z Czesławem Miłoszem, Paulo Coelho, ks. Janem Twardowskim, Julią Hartwig, Joanne Kathleen Rowling oraz wieloma innymi. Jest laureatką licznych prestiżowych nagród literackich.