Na rynku wydawniczym ukazała się właśnie nakładem wydawniczym spółki Editions Spotkania książka „Konfidenci” autorstwa: dr Witolda Bagieńskiego, dr hab. Sławomira Cenckiewicza oraz Piotra Woyciechowskiego.

13 grudnia (niedziela), godz. 17:00 w siedzibie NOT odbędzie się promocja książki „Konfidenci”, na której obecni będą autorzy oraz Antoni Macierewicz.

W „Konfidentach” znajdujemy relacje o przebiegu współpracy z komunistyczną bezpieką, przedstawionych już z pełnym biogramem, takich postaci, jak pisarz Andrzej Szczypiorski, jego syn Adam, dziennikarz „Gazety Wyborczej” Krzysztof Wolicki, prezes warszawskiego KIK Andrzej Święcicki, czy marszałek Sejmu Wiesław Chrzanowski.

Czytelnik zainteresowany kulisami pierwszej w najnowszej historii Polski próby rozliczenia się z systemem komunistycznym, czyli realizacji uchwały lustracyjnej, znajdzie w książce arcyciekawe rozmowy na ten temat z premierem Janem Olszewskim, szefem UOP Piotrem Naimskim oraz wiceministrem spraw wewnętrznych Andrzejem Zalewskim.

Książka zawiera pierwszą naukowo opracowaną monografię spec jednostki SB, jaką był Wydział XI Departamentu I MSW, powołany do walki z podziemiem solidarnościowym oraz opozycją demokratyczną działającą poza granicami PRL.

Autorami książki „Konfidenci” są:
doktor Witold Bagieński – pracownik naukowy IPN,
profesor doktor habilitowany Sławomir Cenckiewicz – historyk, publicysta oraz wykładowca WSKSiM w Toruniu,
Piotr Woyciechowski – badacz dziejów aparatu represji PRL, publicysta, ekspert w dziedzinie służb specjalnych.
Obszerny wstęp do książki napisał Antoni Macierewicz – były opozycjonista, polityk, minister spraw wewnętrznych w rządzie Jana Olszewskiego, obecnie szef MON.