M  A  J    N  A    F  O  K  S  A  L

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich

zaprasza na projekcję filmu

o Józefie Piłsudskim

„Być dla Polski, być dla Polaków”

w reżyserii

Aliny Czerniakowskiej

28 maja 2015 r., godz. 18.00

w Centrum Prasowym Foksal, Dom Dziennikarza ul. Foksal 3/5

W filmie przedstawiona została postać marszałka Józefa Piłsudskiego, jego życie i służba Polsce. Jak udało mu się w trudnej sytuacji po 130  latach niewoli, w niespełna 25 lat odbudować wolną Polskę? Nawet endecy wrogo nastawieni do Piłsudskiego mówili zgodnie: nie byłoby wolnej Polski bez marszałka Piłsudskiego. W filmie wykorzystano liczne materiały archiwalne, również materiały zarejestrowane podczas warszawskich obchodów rocznicy urodzin Piłsudskiego 12 maja 1992. Konsultant filmu: Zbigniew Motyczyński, honorowy prezes Związku Piłsudczyków.

Po dyskusji możliwa projekcja filmu Aliny Czerniakowskiej „Dziewczyny z tamtych lat”.

*Alina Czerniakowska – reżyser filmowy i scenarzystka, dziennikarka telewizyjna, laureatka Międzynarodowego Katolickiego Festiwalu Filmów i Multimediów w Niepokalanowie oraz Polonijnego Festiwalu Multimedialnego "Polskie ojczyzny" w Częstochowie. W 1999 r. została odznaczona Medalem Polonia Mater Nostra Est. Publikuje swoje felietony na łamach "Niedzieli". Filmografia: Powrót PaderewskiegoJan LechońOjczyzna dwóch narodówOn wierzył w Polskę...Humer i inni, Zwycięstwo, Czy musieli zginąć...Za Polskę naszą i wasząPapież Polak,Przedwojenny chłopakSursum corda! W górę serca!Ułani, ułani...Myśli o PolscePani hrabinaZ matką w sercu,Semper fidelis, Widzę Ciebie Warszawo sprzed laty..., Musieli zwyciężyćKampinoska epopeja...jeszcze się Polska o nas upomni...Budujcie Civitas ChristianaMinęła rocznicaKlisze pamięciNie odbieraj nadziei bliźniemu swemuByć dla Polski, dla Polaków...Dziewczyny z tamtych latZanim stąd odejdę, proszę was...Czy warto było tak żyć?Odkryć prawdęDywizja nastolatkówŚwiadectwo polskościTrwajcie. Janusz Kurtyka. Instytut Pamięci Narodowej 2005–2010,  Daj rządy mądrych i dobrych ludzi i in.